Βασίλης Οικονόμου: Πέρσες από το ΘΕ.ΑΜ.Α στη Ρεματιά

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία διεκδικεί την άρση του θεσμικού ρατσιστικού όρου της «αρτιμέλειας» του Προεδρικού Διατάγματος 370 που απαγορεύει την πρόσβαση των ανάπηρων καλλιτεχνών στην εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης και Χορού και μας προσκαλεί στην αληθώς προσβάσιμη παράσταση: 
«Πέρσες» από το ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία)  απόψε  στις 20:30 στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, πεζόδρομος Προφήτου Ηλία, τηλ  210-6897459. Προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου, στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και σε δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

-Οι ηθοποιοί;

Είμαστε το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου. Κορυφαία Χορού η ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης Γιώτα Βέη.

-Το έργο;

Η τάση του δραματικού ποιητή να κινείται από την αρχικά προφορική ποίηση προς τη συμβατικά καλούμενη «οπτική» ποίηση, αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή των Περσών. Η αόριστη ανησυχία εξελίσσεται επί της σκηνής σε πραγματικό γεγονός. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σκορπά το θρήνο στην Περσία κι ο Αισχύλος, περιγράφοντας την κορύφωσή του στη «βάρβαρη» χώρα, επιβάλλει λογοτεχνικά την πρώτη σωζόμενη αντιπολεμική πράξη. Ο σεβασμός σε ό,τι «ξένο» αποτελεί το πρώτο βήμα για την ισότιμη αποδοχή του…

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου
Εκγύμναση Χορού: Αιμιλιανή Αβραάμ
Σκηνικά: Δέσποινα Φλέσσα
Κοστούμια: Σοφία Σταυρακάκη
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη
Ηχολήπτης: Φώτης Κίκιρας

Διανομή

Άτοσσα: Χριστίνα Τούμπα & Χριστίνα Τσαβλή
Δαρείος: Πάνος Ζουρνατζίδης
Αγγελιαφόρος: Μιχάλης Ταμπούκας
Ξέρξης: Βασίλης Οικονόμου
Κορυφαία Χορού: Γιώτα Βέη.

Χορός:
Αιμιλιανή Αβραάμ (Β΄ Κορυφαία), Μιχάλης Γραμματάς, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Σταμάτη, Μαίρη Σταματουλά, Έφη Τούμπα.

Μουσικοί Κρουστών Οργάνων: Μάκης Σουλελές, Αλέξανδρος Χαντζαράς.

Διάρκεια παράστασης: 75΄.

– – –

Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].
Ακουστική περιγραφή [AD] μέσω ακουστικών για θεατές/τριες με πρόβλημα όρασης.
Διάθεση του προγράμματος της παράστασης και σε εκτύπωση Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR.
Χώρος στάθμευσης οχημάτων Ανθρώπων με Αναπηρία [ΑμεΑ] και τουαλέτα για ΑμεΑ, παραπλεύρως της σκηνής του θεάτρου.
Θέσεις για χρήστες/ριες αμαξιδίων και καρέκλες για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα πρόσωπα, μπροστά από τις κερκίδες του θεάτρου.
*Λόγω μικρής χωρητικότητας θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ εντός του θεάτρου θερμή παρακληση για συνεργασία με το ενήμερο προσωπικό του δήμου και τα μέλη της κίνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.
«Θε.αμ.α.» Θέατρο ΑμεΑ
http://www.distheater.gr/
https://www.facebook.com/Theama.DisabledTheater/
https://www.facebook.com/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE…/

Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία-Movement of artists with disabilities

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία είναι μια συλλογικότητα ανάπηρων καλλιτεχνών που η δράση της σχετίζεται με την εξασφάλιση της ελευθερίας της εκφράσεως και της πολυφωνίας κατά τις συνταγματικές επιταγές και την προαγωγή της τέχνης ως έκφρασης του σύγχρονου πολιτισμού, τη συσπείρωση και ανάδειξη των καλλιτεχνών με αναπηρία, την ανάδειξη όσων ιστορικά περιθωριοποιήθηκαν εξαιτίας της «μη κανονικότητας», τη διασφάλιση στην καθολική πρόσβαση στο περιεχόμενο της τέχνης των ανθρώπων/καλλιτεχνών με αναπηρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την αξίωση ενεργούς διοργάνωσης/συμμετοχής σε δράσεις που αφορούν τους ανθρώπους/καλλιτέχνες με αναπηρία, τη διασφάλιση στην πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον των χώρων τέχνης για τις/τους ανάπηρους/ες, την εισήγηση μέτρων προς τα αρμόδια κρατικά όργανα για θέματα που αφορούν τους καλλιτέχνες με αναπηρία, την παρέμβαση σε δημόσιες αρχές και θεσμικά όργανα για την προώθηση των καλλιτεχνών με αναπηρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξοικείωση καλλιτεχνών με τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και συνεδρίων για τη δημοσιοποίηση/ενεργοποίηση της τέχνης των καλλιτεχνών με αναπηρία καθώς και τη συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τη συνεχή φροντίδα για τη βελτίωση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου της ανάπτυξης και ανάδειξης των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των επαγγελματιών καλλιτεχνών με αναπηρία, την επιμέλεια και φροντίδα για τη βελτίωση ή/και τροποποίηση του συνόλου των χώρων τέχνης (μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι, εκθέσεις, βιβλιοθήκες, συναυλιακοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι, εκπαιδευτικά ιδρύματα) δημόσιου ή και ιδιωτικού χαρακτήρα για την ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και την εξασφάλιση και πιστοποίηση προσβασιμότητας αναφορικά με το περιεχόμενο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (υποτιτλισμός ταινιών, ακουστική περιγραφή, διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, έντυπα σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, κώδικα QR) κ.λπ.
Ο πραγματικός καλλιτέχνης με ή χωρίς αναπηρία δεν είναι αυτός που κατακρεουργείται από το «κτήνος», αλλά αυτός που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει.

Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

https://www.facebook.com/DisArtMove/

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here