Βαρουφάκης-Κίνημα DiEM25: Θέλουμε μια ΕΕ διάφανη και δημοκρατική

Το πανευρωπαϊκό κίνημά τίτλο DiEM25 είναι πλέον γεγονός. Το παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης, στο ιστορικό θέατρο Volksbühne στο Βερολίνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κεντρικός ομιλητής και βασικός εμψυχωτής της προσπάθειας. Την εκδήλωση χαιρέτησαν με παρεμβάσεις τους,  ο Σλοβένος  φιλόσοφος Σλάβοι Ζίζεκ και ο ακτιβιστής δημιουργός των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια έγκλειστος στη πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου έχει βρει καταφύγιο για να αποφύγει τις διώξεις σε βάρος του.

Κατά την τοποθέτησή του στα αγγλικά, ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε: «Είμαστε ένα αριστερό κίνημα;».

«Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ είμαι αριστερός. Ομως  το κίνημά μας θέλει να είναι παραπάνω από αυτό. Σκοπός του κινήματος, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, είναι η επιστροφή του δήμου στη Δημοκρατία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν συζητήθηκε το θέμα του αν «ο καπιταλισμός είναι συμβατός με την δημοκρατία» όμως «τα γεγονότα στην Ευρώπη κατέστησαν παρωχημένη αυτή την  συζήτηση».

Με αφορμή τη δική του εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είπε ότι  στο πρώτο Eurogroup όπου συμμετείχε του ξεκαθαρίστηκε πως  «οι εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας» όπως αυτή είχε διαμορφωθεί πριν την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.  «Μπορείτε να ζείτε με το ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε;» ρώτησε ο Γ. Βαρουφάκης λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη για συνολικό εκδημοκρατισμό έναν  «ευρύ συνασπισμό που θα αποδέχεται τους ελεύθερους δημοκράτες». «Αυτό είναι το δικό μας κίνημα», υπογράμμισε.

«Τι εννοούμε όταν μιλάμε για εκδημοκρατισμό της ΕΕ; αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν», σημείωσε.

αρουφακης diem 2

Αναφερόμενος στην οικονομία, παρατήρησε ότι το έλλειμμα δημοκρατίας έχει απήχηση και στην οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε σημειώνοντας ότι ακριβώς για αυτό η Ευρώπη είναι ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας» και παρατηρείται μία «πρωτοφανής διαδικασία μέσω της οποίας η ευρωπαϊκή κρίση κατατρέχει τους ανθρώπους».

Και συνέχισε:

«Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική, όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρενέβη ο ιδρυτής των Wikileaks,Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπήρχε ένα όραμα για αυτό που θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη και το οποίο έχει χαθεί. Αυτή η απώλεια του ονείρου παράγει τον κατακερματισμό και την αδυναμία που βλέπουμε στις ημέρες. (…). Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού ονείρου δεν πρέπει να επιτραπεί. Διαφορετικά έρχεται χειμώνας, έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αδράξουμε τη ημέρα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here