Βαγγέλης Τζερμιάς: «Εξυμνώ τον τόπο που γεννήθηκα»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

«Η Τέχνη είναι μέρος του συνόλου της κοινωνίας μας όπου σκοπό έχει να δημιουργεί ένα νέο κόσμο στις εκάστοτε εποχές όπως πχ  η κρίση που περνά σήμερα η Ελλάδα πολύ περισσότερο από άλλες χώρες. Μια τέτοια ευκαιρία μου δίνεται σήμερα που με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα , με πρωτοβουλία από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, την δημιουργία αλλά και την ανάπτυξη  ενός νέου κύκλου από πολιτιστικές δράσεις σε διάλογο με τα παιδιά αλλά και τους  υπόλοιπους φορείς του σχολείου». Μιλάμε με τον εικαστικό Βαγγέλη Τζερμιά, ο οποίος στις 3 και 4 Ιουνίου παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων.

-Τι παρουσιάζετε;

Το 2010 είχα δημιουργήσει μια έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με τίτλο «Εμιγκρε»  αφιερωμένη στους μετανάστες γενικότερα βιώνοντας έτσι τις κακουχίες και τέλος ίσως και την νίκη τους για μια νέα ζωή φεύγοντας από τα πάτρια εδάφη τους, κάτι παρεμφερές με αυτό που πέρασε και ο Οδυσσέας. Μετά από την πρόταση αυτή των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα παρουσιάζω μια συνέχεια  αυτής της ιδέας που αφορά τον τοπιακό μας περίγυρο δηλαδή την θάλασσα με τα τοπία της αλλά και την ιστορία της που μου αναταράσσει την μνήμη μου με τους θαλασσογράφους παλαιότερων σχολών της ελληνικής ζωγραφικής .Η θεματολογία δεν είναι συγκεκριμένη, είναι αποσπασματική,  αποτελούμενη από έργα μεγάλων  και μικρών διαστάσεων.

-Εχετε εμμονή με τα πλοία…

Τα παλαιά πλοία που μας θυμίζουν άλλες εποχές ίσως πιο δυσοίωνες από τις σημερινές με αγώνες, ήττες και νίκες, ιστορία του τόπου μας, οι κορφές των καταρτιών, σημείο που ο καθένας θα ήθελε να ανέβει όλο και πιο ψηλά στη ζωή του, σηματοδοτώντας την πνευματική άνοδο του ανθρώπου, νυχτερινά τοπία με τις πανσελήνους που ζούμε έτονα στον τόπο μας, τοπία με τα νησιά που με το ταξίδι κάθε φορά απολαμβάνουμε, θάλασσες άλλοτε μανιασμένες, άλλοτε γαλήνιες. Όλα αυτά είναι που με κάνουν να δημιουργώ όλο και περισσότερο στην ζωή μου και να εξυμνώ τον τόπο που γεννήθηκα.

-Παγκόσμια γλώσσα η Τέχνη;

Αυτός ο συνεχής διάλογος με την Τέχνη της ζωγραφικής είναι που μου αποκαλύπτει κάθε φορά αυτό το ιδιαίτερο φως της χώρας μας. Από εκεί προέρχεται η έμπνευση, η καθαρότητα στις αξίες αλλά και η δημιουργικότητα. Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι κατ αρχήν η ανάπτυξη ενός διαλόγου με τα παιδιά που αφορά στην πνευματική υπόσταση και τη δημιουργία ενός έργου αλλά και στη δυνατότητα  να στηριχθεί το έργο του Συλλόγου Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα με τη δράση αυτή. Τα οφέλη είναι αμφίδρομα μέσα από αυτήν την μέρα αφιερωμένη στον Πολιτισμό.

-Μέσα στην κρίση ο καλλιτέχνης αναπολεί ή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα;

Είναι τόσο εποικοδομητικός αυτός ο διάλογος γιατί έρχομαι σε επαφή με τις νεότερες γενιές προκειμένου να αντλήσω και εγώ με την σειρά μου αυτήν την ενέργεια που προέρχεται από φρέσκα μυαλά αλλά και ιδέες καινούργιες για την τέχνη και την κοινωνία, δυνατές να ξεπερνούν τα σύνορά μας και να γίνονται μια παγκόσμια γλώσσα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here