Βαγγέλης Ευθυμίου: Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Στον ακριτικό και παραμυθένιο Μόλυβο της Λέσβου, που τόσο δοκιμάζεται από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, τον περασμένο Αύγουστο, δύο εξαιρετικές νεαρές πιανίστες, η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν, και ο νεαρός φιλόμουσος επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων ίδρυσαν Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με πολύ κέφι, ζέση και τελικά και με μεγάλη επιτυχία. Ένα γεγονός πολύ συγκινητικό και ελπιδοφόρο. Με διευθύνουσα σύμβουλο την Λητώ Ντάκου.

Ενθουσιασμένη η αγαπημένη συγγραφέας Φωτεινή Φραγκούλη, συνεργάτης του Φεστιβάλ και υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος, και μας είπε: «Σκοπός του φεστιβάλ είναι η εξοικείωση με την κλασική μουσική μικρών και μεγάλων, η προβολή του νησιού, και η πραγμάτωση του συνθήματος “η μουσική εμπνέει, η μουσική συνδέει, η μουσική ενώνει” και αυτό το είδαμε να συμβαίνει! Το νησί αγκάλιασε το Φεστιβάλ. Εθελοντές εργάζονται με πίστη στον θεσμό και μάλιστα νεαρά παιδιά. Άλλωστε, στόχος του φεστιβάλ είναι τα παιδιά του νησιού, μαθητές δημοτικού ,Γυμνασίου και Λυκείου, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την κλασική μουσική. Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το “Μουσικό κλειδί”. Μουσικά εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του σχολικού ωραρίου στον χώρο του σχολείου, με στόχο να ξεκλειδώσει η μουσική τη φαντασία, την ευαισθησία τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων. Σπουδαίοι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, νέοι και οι ίδιοι σε ηλικία, προσεγγίζουν με έμφυτο ενθουσιασμό τα παιδιά και οι μικροί ακροατές μας έχουν την σπάνια ευκαιρία να ακούσουν ερμηνείες με έργα κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και εμβόλιμες αφηγήσεις των προσωπικών βιωμάτων των καλλιτεχνών. Τα παιδιά συμμετέχουν με μουσικοκινητικά και εικαστικά παιχνίδια.

Είναι κάτι μαγικό. 1000 περίπου μαθητές έχουν την ευκαιρία, αυτή τη σχολική χρονιά, να παρακολουθήσουν το “Μουσικό κλειδί”, με την παρουσία της Δανάης και της Κυβέλης Ντέρκεν, και έπεται συνέχεια! Δουλεύουμε εθελοντικά με κέφι και μεράκι, γιατί το φεστιβάλ μάς εμπνέει. Την πρώτη χρονιά, το φεστιβάλ μας είχε τον τίτλο “Μεταμορφώσεις” αλλά και η ταινία του Βαγγέλη Ευθυμίου με τον ίδιο τίτλο κάνει την πρεμιέρα της την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στις 8μ.μ. Καλούμε όλους να την παρακολουθήσουν, γιατί εκτός του ότι είναι μια ωραία ταινία, είναι και ένα θαυμάσιο ορεκτικό για να επισκεφτείτε τον Μόλυβο τον Αύγουστο για τη δεύτερη χρονιά του φεστιβάλ μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 16, 17 ,18 και 19 Αυγούστου 2016 ».

Με αφορμή την προβολή της ταινίας, ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου:

-Τι σας έκανε να γυρίσετε το ντοκυμαντέρ;.
• Το γεγονός ότι το φεστιβάλ αυτό γίνονταν για πρώτη φορά.
• Το να γνωρίσω το Μόλυβο, για τον οποίο είχα ακούσει πολλά αλλά δεν τον είχα επισκεφτεί.
• Η φωνή και ο τρόπος προσέγγισης της Λητούς, την οποία δεν γνώριζα!
Η εισήγηση του Σταύρου Μπένου πως αξίζει να βοηθήσω!

-Μεταμορφώσεις! Πώς σχολιάζετε τον τίτλο από την δική σας πλευρά;

Σίγουρα πρόκειται για έναν τίτλο με άπειρες αναγνώσεις! Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία.Οι διοργανωτές δώσανε τον τίτλο αυτό στο 1ο φεστιβάλ και τον κράτησα και στην ταινία χωρίς δεύτερη σκέψη. Για αυτό και αποτέλεσε στοιχείο συζήτησης στην ταινία, η Μαρλίζ Πέτερσεν μάλιστα έδωσε μια ποιητική απάντηση!

-Ποια η σχέση σας με τη μουσική;

Για μεγάλα διαστήματα στη ζωή μου, υπήρξε πιο σημαντική από το φαγητό. Και δεν ήταν μόνο στην εφηβεία που εύκολα σε βοηθάει να γίνεις επαναστάτης ή να ερωτευθείς. Σε όλη μου τη ζωή ταξιδεύω και νομίζω πως θα ήταν αδύνατον χωρίς τη μουσική, η οποία ενισχύει τις εικόνες μπροστά μου. Τη θεωρώ την πιο διεισδυτική μορφή τέχνης, έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει τη διάθεσή μου χωρίς να μπορώ να το ελέγξω. Είμαι πολύ ευάλωτος θα έλεγα στη μουσική…

– Καταφέρνει η εικόνα να αποτυπώσει την μουσική εμπειρία;

Δύσκολο.. μερικές φορές όμως προκύπτει, λειτουργούν συμπληρωματικά και το αποτέλεσμα ενισχύεται. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς θα χρειαζόμασταν μερικούς μήνες γυρισμάτων στο Μόλυβο για να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες μουσικές φράσεις σε εικόνες. Υποθέτω πως οι συνθέτες αντίστοιχα αυτά τα αριστουργήματα δεν τα ολοκλήρωσαν σε 5-6 ημέρες δουλειάς…

-Τι δυσκολίες συναντήσατε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων;

Το βασικό είναι ότι ήμασταν ένα πολύ μικρό συνεργείο για αυτού του είδους την κινηματογράφηση. Ο Θωμάς Καρανίκας έκανε δουλειά 3 ανθρώπων σε διπλές βάρδιες. Από τις 9 το πρωί ως τις 3-4 τη νύχτα. Και αυτό συνεχίστηκε και στην επεξεργασία του υλικού όπου ο Γιάννης Κολόζης έκανε θαύματα!
Από την εμπειρία σας τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να επισκεφτεί την Λέσβο και το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου.
Ότι κινδυνεύει να πλημμυρίσει από έμπνευση, όνειρα και συναισθήματα!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here