Βίτσας: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι όλα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και βάσει αυτών οργανώνουμε τη στρατηγική μας», δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός απαντά στη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο επικαλούμενο το γεγονός  πως δεν κατονομάστηκαν τα ελληνικά νησιά τα οποία θα ενταχθούν στο σχέδιο κατοίκησης, επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Είχε προηγηθεί έγγραφο του υφυπουργού Νεκτ. Σαντορινιού, με το οποίο ανακοίνωσε πρόγραμμα κατοίκησης και οικονομικής εκμετάλλευσης 28 βραχονησίδων του Αιγαίου Πελάγους.

Ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» σημείωσε με νόημα ότι όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στο καλό κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση θα σχολιάσουν την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είπε ότι έγινε ένα καλό βήμα.

«Δεν συμμερίστηκα την άποψη ότι με την πρώτη συνάντηση θα λυθούν όλα» τόνισε και επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι διεθνές και ευρωπαϊκό εστιάζοντας στις εγγυήσεις και στα κατοχικά στρατεύματα. «Η Γερμανία δεν θα ήταν όπως τη γνωρίζουμε σήμερα εάν δεν είχε γίνει η συμφωνία του ’90 και δεν είχαν απομακρυνθεί όλα τα στρατεύματα που υπήρχαν στη δυτική Γερμανία» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε, είπε ότι διάβασε όλη τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, και σχολίασε ότι ενώ διεξάγεται μια συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, η Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο έχει κάνει όλα όσα έχει συμφωνήσει και απομένει και από την άλλη πλευρά να πράξει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να μην ενταχθεί η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here