Βίντεο της Μπόκο Χαράμ δείχνει κορίτσια που είχαν απαχθεί

 

 

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ η οποία δρα στη Νιγηρία εμφανίζονται δεκάδες από τις μαθήτριες που απήγαγε η οργάνωση πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ακούγονται στο βίντεο, «μερικές» άλλες μαθήτριες σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Περισσότερες από 200 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από το Σίμποκ το 2014 παραμένουν αγνοούμενες, ενώ δεκάδες κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι είχε εντοπιστεί μία από τις μαθήτριες, οπότε ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι έδωσε εντολή για τη διάσωση και των υπολοίπων.

Στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας μασκοφόρος άντρας στέκεται πίσω από δεκάδες κορίτσια. «Μερικά από τα κορίτσια, περίπου σαράντα, με τη θέληση του Θεού έχουν παντρευτεί, αλλά μερικά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών των απίστων» ισχυρίζεται.

Μία από τις μαθήτριες, η οποία έχει καλυμμένο το πρόσωπο αλλά δηλώνει το όνομα Μαίνα Γιακούμπου, λέει ότι είναι από το Σίμποκ.

«Αυτό που θέλω να πω στους γονείς μου και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ν’ απελευθερώσει τα μέλη του Μπόκο Χαράμ που έχουν συλληφθεί. Έτσι, θα μπορέσουμε κι εμείς να απελευθερωθούμε» λέει η μαθήτρια.

«Μερικά κορίτσια έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές» πρόσθεσε.

Στο τέλος του βίντεο φαίνονται σοροί στο έδαφος.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Λάι Μοχάμεντ ανέφερε πως η κυβέρνηση «έχει ως άμεση προτεραιότητα» να απελευθερώσει τα κορίτσια.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επικοινώνησαν μαζί μας, θέλουμε όμως να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι εκείνοι με τους οποίους είμαστε σε επαφή είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι είναι» είπε.

Εκπρόσωπος του στρατού Ράμπε Αμπουμπάκαρ φέρεται να δήλωσε στο PR Nigeria, μια επίσημη κυβερνητική υπηρεσία, πως ο στρατός αμφισβητεί τους ισχυρισμούς ότι η Πολεμική Αεροπορία σκότωσε τα κορίτσια. «Παρόλα αυτά μελετάμε το βίντεο για να εξετάσουμε αν τα θύματα πέθαναν από άλλες αιτίες πέρα από τους ισχυρισμούς για αεροπορικές επιδρομές» είπε.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here