Βίκυ Νιαρχάκου: Φάρος Ελληνισμού στο Βέλγιο

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Τα τελευταία 30 χρόνια στις Βρυξέλλες υπάρχει μια Ελληνίδα, η Μαρία Δούβαλη, που γεννήθηκε στο Βέλγιο, έζησε ένα μικρό διάστημα σαν παιδί στην Ελλάδα και από τότε που επέστρεψε ξανά στις Βρυξέλλες δραστηριοποιείται στο χώρο των ελληνικών παραδοσιακών χορών και της παραδοσιακής μας μουσικής, μέσω της οργάνωσης μαθημάτων σε παιδιά και ενήλικες. Μας μιλά η Βίκυ Νιαρχάκου.

-Η Ελλάδα που διαπρέπει;

Ξεκίνησε με ένα «μικρό όνειρο» και μια τεράστια αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Οι δυσκολίες ήταν πολλές στην αρχή και χρειάστηκε η νεαρή Ελληνίδα να επιμείνει στο στόχο της για να καταφέρει μετά από 30 χρόνια να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης από τους Έλληνες που ζουν εδώ και είναι χιλιάδες οι μαθητές της όλα αυτά τα χρόνια. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα αν και έφυγαν από το Βέλγιο, αναζητούν κάθε ευκαιρία να επικοινωνήσουν με την κα Δούβαλη και να συμμετάσχουν σε κάποια από τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη διάρκεια του χρόνου.

-Τι διοργανώνει;

Δε μπορεί κανείς  να φανταστεί με πόση ανυπομονησία περιμένουν μικροί και μεγάλοι κάθε εβδομάδα, το επόμενο μάθημα του χορού ή της ελληνικής χορωδίας για να βρεθούν κάτω από το γκρίζο ουρανό των Βρυξελλών, να κρατηθούν χέρι-χέρι και να κάνουν «το βήμα» για ένα ταξίδι στη Κρήτη, στον Πόντο, στη Ρούμελη και όπου αλλού τους πάει η Ελλάδα, πέρα από το χρόνο και το χώρο που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή. Όλα αυτά τα χρόνια, εντελώς αθόρυβα, η κα Δούβαλη είναι ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα  μιας Ελληνίδας, η οποία παράγει ένα πολύ σημαντικό έργο, προάγοντας τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα μέσω των παραδοσιακών χορών και της μουσικής, χωρίς να περιμένει τίποτα από το κράτος, χωρίς την «ευκολία» των υποδομών που έχει κάποιος που ζει στην Ελλάδα και χωρίς…παράπονα, γκρίνια, αδιάκοπη κριτική ή μοιρολατρία.

Φάρος Ελληνισμού;

Αισιόδοξα, δυνατά και περήφανα, με τη συνεχή δράση της γίνεται η ίδια ένας φάρος του ελληνισμού, ενώνει τους Έλληνες της Ομογένειας, και στηρίζει τη συνεκτικότητα των στοιχείων του πολιτισμού μας και της κουλτούρας μας, διαχρονικά.

Σε μια κρίσιμη περίοδο και με πολλά προβλήματα νομίζω ότι έχουμε όλοι ανάγκη ανθρώπους που ενεργά και όχι με «κούφια λόγια» βοηθούν την Ομογένεια να εξελιχθεί, την Ελλάδα να ταξιδεύει και τον ελληνικό πολιτισμό να αφορά όλους.

Αν σας ενδιαφέρει να προβάλετε ένα «παράδειγμα» που προάγει τον πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα θα σας δώσω τα στοιχεία να επικοινωνία με την κ. Δούβαλη.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πράγματικά οι Έλληνες του εξωτερικού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του Κόσμου, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν ξενούν ποτέ την Ελλάδα και την τιμούν και την προβάλλουν συνεχώς, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει πάντοτε το ίδιοί και από την άλλη πλευρά: η επίσημη Πολιτεία ορισμένες φορές τους ξεχνά και καμιά φορά τους ξεκόβει, έστω και αθέλητα και χωρίς δόλο, από τις ρίζες τους. Αλήθεια π.χ. τι θα γίνει τελικά με την ψήφο των αποδήμων και με τις σχετικές υποσχέσεις που τους ‘εχουν δοθεί επανειλλημένα από την επίσημη Πολιτεία και μάλιστα δημόσια (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού); Ας μη τους ωθήσουμε, έστω και άθελά μας και πάλι, να πάψουν να είναι ¨Έλληνες ή και Έλληνες, καταλήγοντας πλήρως αλλοδαποί, με βάση την αλλοδαπή και μόνο ιθαγένειά τους που απόκτησαν, είτε στην πρώτη γενιά (με πολιτογραφηση τους από το κράτος υποδοχής και διαμονής τους), είτε στις επόμενες γενιές (με γέννηση τους στα κράτη αυτά), αφού σε όλες τις γενιές οι απόδημοι Ελληνες θέλουν να μένουν και Έλληνες, κατι που το αγνωρίζει επίσημα και ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας (ΚΕΙ):, λοιπόν, ας δώσουμε, έτσι, και κάποιο πιό ουσιαστικό περιεχόμενο στη διάταξη αυτή του ΚΕΙ, παρέχοντας ψήφο και σ’ αυτούς κι αυτό ανεξάρτητα των όποιων εκλογικών υπολογισμών με κουκιά από τα κόμματα, που εξάλλου, μάλλον αν όχι και σίγουρα ,είναι λανθασμένοι, όπως άλλοστε συνήθως και οι δημοσκοπήσεις (ακόμη και τα exit pools) στις οποίες στηρίζονται οι κομματικοί υπολογισμοί των κουκιών αυτών ακόμη και για την συγκεκριμένη περίπτωση, Το γενικό συμφέρωο της Ελλάδας και του Ελληνισμού, δεν ταυτίζεται, ούτε πρέπει να ταυτίζεται από κανένα μας ,πολιτικό ή όχι, αλλά γνήσιο Έλληνα, με εκείνο οποιουδήποτε κόμματος, μη εξαιρουμένου και εκείνου το οποίο ανήκουμε και ψηφίζουμε.
    Αυτά κατα την ταπεινή γνώμη του γραφοντος εδώ, αλλά μάλλον ή και σίγουρα και της πλειοψηφίας των συμπατριωτών του, αποδήμων ή μη!
    Εγκάρδια και με Τιμή προς όλους τους καλόπιστους αναγνώστε, ακόμη και ενδεχόμενα διαφωνούντες πλήρως με τα τις παραπάνω απόψεις,
    Ιωάννης Χ. Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here