Βέμπερ σε ρόλο Σόιμπλε, θέτει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν

Τη δόξα του ομοιδεάτη του, Β. Σόιμπλε ζήλεψε ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αν. πρόεδρος τoυ CSU Mάνφρεντ Βέμπερ. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις δηλώσεις το γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα δεν τήρησε ποτέ την συνθήκη Σένγκεν, ο επίσης σκληρός δεξιός Γερμανός πολιτικός,  έθεσε ευθέως θέμα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν σε περίπτωση που ούτε η Frontex είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Βέμπερ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Προειδοποίησε δε πως όταν όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν.

Παρέμβαση Frontex παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης

Για το ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης ο Βέμπερ υπογραμμίζει ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία.  Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

O περιορισμός των προσφύγων συμφέρει και την Τουρκία

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των χωρών μελών του Σένγκεν ο Μάνφρεντ Βέμπερ απάντησε ότι επιθυμεί μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το βασικό ερώτημα είναι αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές και στο σημείο αυτό αναγνωρισε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας.

«Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον, τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας» σημείωσε.

Υπογράμμισε δε πως η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. «Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες» είπε.

Κατά την άποψη του Μάνφρεντ Βέμπερ ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά κα προς το συμφέρον της Τουρκίας.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα» ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here