Βέμπερ: Να σεβαστεί η Τουρκία τα ελληνικά σύνορα και τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο συντηρητικος (χριστιανοκοινωνιστής) Βαυαρός πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κομματος) εγκαλεί την Τουρκία για την φραστική κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα

Στην συνέντευξη του αναφέρει

  • «Ο σεβασμός των συνόρων είναι θεμελιώδες ζήτημα μεταξύ εταίρων. Το να τίθεται υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την φραστική κλιμάκωση. Κάνουμε έκκληση στον Ερντογάν να μην χρησιμοποιεί πλέον αυτή τη γλώσσα. Ο καθένας έχει συνείδηση του πόσο δύσκολο ήταν να χαραχτούν τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας. Όλοι θα όφειλαν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην σκαλίζονται παλιές πληγές».

Σε σχόλιο της εφημερίδας αναφέρονται και τα βαθύτερα κίνητρα αυτής της «πολεμικής» του Ερντογάν, αφου σημειώνεται ότι

  • «Τον Ερντογάν σε τελευταία ανάλυση εκεινο που τον ενδιαφέρει είναι να επιτεθεί σε εκείνους οι οποίοι παρουσίασαν ως νίκη τη Συνθήκη της Λωζάνης, και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τον Ατατούρκ και τους συνοδοιπόρους του, δηλαδή όλους εκείνους που το τελευταία χρόνια είναι μισητοί στους κυβερνώντες στην Τουρκία, στόχος του είναι οι  κεμαλιστές».

Το τελευταίο διάστημα, ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει συχνά λόγο για τα «σύνορα της καρδιάς του» και έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότι η συνθήκη δεν είναι «ιερό κείμενο» και τόνισε ότι έχει δικαίωμα να την συζητήσει αν όχι και να την αμφισβητήσει

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here