Βέλγιο: 16 συλλήψεις σε 22 επιχειρήσεις. Διαφεύγει ο Αμπντεσλάμ- Παραμένουν σε συναγερμό οι Βρυξέλλες

Οι διήμερες εκτεταμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Βέλγιο με 22 επιδρομές σε συγκεκριμένους χώρους, οδήγησαν σε 16 συλλήψεις υπόπτων, μεταξύ των οποίων όμως δεν είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος τρομοκράτης Σαλάχ Αμπνεσλάμ, ένας εκ των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Το γραφείο του εισαγγελέα δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες τοπικών μέσων, ότι παρά τρίχα δεν συνελήφθη. Για όλους τους προσαχθέντες θα αποφασισθεί το πρωί της Δευτέρας ποιοι τελικά θα κρατηθούν.

Οι επιχειρήσεις έγιναν σε διάφορα σημεία των Βρυξελλών αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Λιέγη.

Οπως έγινε επίσης γνωστό, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά αυτοκινήτου που οδηγούνταν εναντίον τους τη στιγμή που πραγματοποιούσαν μια σύλληψη. Ο οδηγός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου συνελήφθη, αν και απο το γραφείο της Βελγικής εισαγγελίας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν συνδέονταν το συγκεκριμένο περιστατικό με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Οι παραπάνω πληροφορίες, προέρχονται από μιά σύντομη σχετικά συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη 1 ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας,  ο Thierry Werts, από το γραφείο της Βέλγου Εισαγγελέα και ο Eric van der Sypt, ομοσπονδιακός δικαστής, δεν έκαναν ιδιαίτερες αποκαλύψεις σε μια προσπάθεια όπως είπαν να προστατέψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες.

Σε συναγερμό παραμένουν Βρυξέλλες-Βέλγιο

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού παραμένουν οι Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Κυριακής. Στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν πάνοπλοι στην πόλη και η παρουσία τους θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Με κυβερνητική απόφαση τα σχολεία και το μετρό θα παραμείνουν κλειστά υπό το φόβο «σοβαρής και άμεσης» απειλής συντονισμένων, πολλαπλών επιθέσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, προσθέτοντας ότι πιθανοί στόχοι είναι μέσα μεταφοράς, καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες θα παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο, ενώ στο επίπεδο 3 θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here