Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο κινήθηκε η κατάθεση της Βάσως Παπανδρέου  στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η δίκη Τσοχατζόπουλου.

Η έγκριση του ΚΥΣΕΑ για τις αγορές οπλικών συστημάτων ήταν τυπική, κατέθεσε η κ.Παπανδρέου , τονίζοντας ότι  σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας προμηθειών  μπορεί να λάβει χώρα δωροδοκία, κάτι που αποδείχθηκε στη συνέχεια. Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ε.Βενιζέλου ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου»,  η πρώην υπουργός, η οποία συμμετείχε στα συμβούλια της κρίσιμης περιόδου  για την έγκριση αγοράς των ΤΟΡ Μ1 και των υποβρυχίων, ανέφερε ότι «δεν είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να ελέγξουμε τον τρόπο υλοποίησης των συμβάσεων» αλλά και το κόστος αγοράς, εάν πράγματι ήταν το ενδεικνυόμενο.

Η κ. Παπανδρέου αποποιήθηκε κάθε ευθύνη του ΚΥΣΕΑ , μεταθέτοντας όλο το βάρος για την αγορά όπλων  στις εισηγήσεις του υπουργού, των αρμόδιων επιτροπών και της στρατιωτικής ηγεσίας.

«Όταν οι στρατιωτικοί κατέληγαν σε ένα όπλο εμείς ήταν αδύνατο να πούμε όχι. Το ΚΥΣΕΑ παίρνει τις αποφάσεις του με βάση την εισήγηση του υπουργού» είπε η πρώην υπουργός, για να προκαλέσει την εύλογη απορία και ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου. « Σε ό,τι ακούγατε, λέγατε ναι. Μια τυπική ψήφος…Έτσι λειτουργούσατε. Και αφού τα θεωρούσατε όλα δεδομένα, ποιος ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ;».  «Ετσι λειτουργεί», ήταν η απάντηση της κ.Παπανδρέου, η οποία στη συνέχεια απευθυνόμενη στον Ακη Τσοχατζόπουλο είπε «λυπάμαι πάρα πολύ για σένα και για το ΠΑΣΟΚ».

Σε ερώτηση  αν θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία η πρώην υπουργός απάντησε «βεβαίως και θα μπορούσε να χωρέσει αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε». Για τη δωροδοκία είπε «υπάρχουν πάντα δύο. αυτός που λαδώνει και αυτος που τα παίρνει. Και όπως έχει αποδειχθεί πολλές γερμανικές εταιρείες αλλά και άλλων χωρών πλήρωναν για να επιτυγχάνουν την προώθηση των δικών τους προϊόντων».

   Γιάννος Παπαντωνίου: Επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου εκτινάχθηκαν οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, μέλος του ΚΥΣΕΑ επί 11 χρόνια κατέθεσε ότι όταν διαδέχθηκε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικης Αμυνας διαπίστωσε εκτίναξη των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, γι αυτό και εισηγήθηκε δραστικές περικοπές.
Οπρώην  υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα υποστηρίζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος περί πολιτικής δίωξης ωστόσο αρκέστηκε να παραπέμψει στην απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. «Υπάρχει μία πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει…».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου απέφυγε επίσης να λάβει θέση όταν ερωτήθηκε από την εισαγγελέα σχετικά με την «πολυτελή ζωή» του Άκη Τσοχατζόπουλου.

                                   Νέα αίτηση αναστολής ποινής από την Βίκυ Σταμάτη

Με την ολοκλήρωση των δύο καταθέσεων ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη υπέβαλε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της.  Η ίδια απευθυνόμενη στο δικαστήριο είπε ότι «είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 ημέρες στο ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού».

Τέλος κατά τη  σημερινή  διαδικασία ο ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενός του Νίκος Ζήγρας με γραπτή δήλωσή του κάλεσε τον πρώην υπουργό να κατονομάσει «αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας».

«Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου, ανέφερε ο κ. Ζήγρας, έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος… ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here