Αντιρατσιστικό μαθητικό γκράφιτι στη Δραπετσώνα

Eδω και λίγες μέρες μαθητές και καλλιτέχνες απαντούν με χρώμα στο μαύρο πρόσωπο του ρατσισμού. Με δημιουργία στη μισαλλοδοξία. Σ’έναν τοίχο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Δραπετσώνας  ζωγράφισαν το δικό τους σημαντικό μήνυμα με τη μορφή γκράφιτι.  Μια μεγάλη αντιρατσιστική τοιχογραφία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Την εικαστική παρέμβαση υλοποίησαν οι καλλιτέχνες Kez και Pupet από την ομάδα Urban Act, που δρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην τοιχογραφία απεικονίζεται μια πολύχρωμη πέτρα ως αναπόσπαστο τμήμα ενός λόφου από βράχια, ο οποίος συμβολίζει το κοινωνικό σύνολο. Δύο άνθρωποι επιχειρούν να αφαιρέσουν την πέτρα, με αποτέλεσμα ολόκληρο το οικοδόμημα να ετοιμάζεται να καταρρεύσει επάνω τους. «Η διαφορετικότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Το σχέδιο καλεί τους πολίτες να σκεφτούν τους κινδύνους από την εξάλειψή της», εξηγεί η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστίας.

«Στόχος μας ήταν να απαντήσουμε με χρώμα στο μαύρο πρόσωπο του ρατσισμού», σημειώνει και προσθέτει: «Πάνω στους τοίχους να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα, με όπλο την τέχνη να προβάλουμε το αίτημα για ειρηνική συνύπαρξη κι αλληλοσεβασμό».

Η τοιχογραφία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Στην περιοχή μας, που ήταν προσφυγούπολη, επιχειρούμε να δείξουμε την ομορφιά του διαφορετικού», δηλώνει ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος. «Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εν μέσω κρίσης. Με τη βοήθεια της εικόνας, λοιπόν, στέλνουμε το μήνυμα ότι η πόλη μας επιθυμεί να ενώνει τους ανθρώπους, να δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε οποιονδήποτε επιλέγει να βρίσκεται σε αυτή».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here