Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η εισφορά αλληλεγγύης που έχει επιβληθεί από το 2010 στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Μητρόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα το πρωί της Πέμπτης , η απόφαση εκδόθηκε και δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Αποκλείεται δηλαδή η αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου, διότι  κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν τεράστιο και δυσβάσταχτο για τα ασφαλιστικά Ταμεία κόστος. Σε αυτή την περίπτωση  το κόστος για την κυβέρνηση , όπως εκτίμησε ο κ. Μητρόπουλος, θα ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ .

«Είναι πλέον λυμένα τα χέρια της κυβέρνησης να καταργήσει την εισφορά», ανέφερε ο βουλευτής,  προθέτοντας ότι η απόφαση είναι δεσμευτική και αμετάβλητη.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986/2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010, ενώ παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here