Α. Τσίπρας: Αισιόδοξος για συμφωνία, έτοιμος για δημοψήφισμα

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει  ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους ώστε να λυθεί το πρόβλημα οικονομικής ασφυξίας της χώρας, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την ανακοίνωση της νέας ανασχηματισμενης ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά, σε θεσμικό επίπεδο, να συμφωνήσουμε μέσα στις επόμενες μια-δύο εβδομάδες»,  είπε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ενικός του Star με τον Ν. Χατζηνικολάου.

Αφησε όμως παράλληλα ανοικτό και το θέμα του δημοψηφίσματος. «Ελπίζουμε σε έντιμο συμβιβασμό, θεωρούμε ότι θα επικρατήσει η λογική. Μόνο κοντόμυαλοι βλέπουν όφελος από την ρήξη. Κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της εντολής που έχουμε, για λύση. Λύση βιώσιμη, προωθητική, εντός του Ευρώ. Εάν η συμφωνία με βγάζει από τα όρια της εντολής , τότε ο λαός θα αποφασίσει, όχι με εκλογές»,  τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως δεν είναι δημοσιονομικό αλλά κρίσιμο εθνικό θέμα,  εάν ο λαός θα αποδεθχεί ή όχι συμφωνία με τους εταίρους.

«Ας μην φοβόμαστε την κρίση του λαού. Είναι η μόνη μου στήριξη», είπε αν και δήλωνε «πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση γιατί δεν είναι εύκολο να εξευτελίσεις και να πετάξεις μια χώρα, φάρο σταθερότητας, όπως η Ελλάδα.

Ποιες ιδιωτικοποιήσεις ως αντάλλαγμα για συμφωνία

Αποκάλυψε μάλιστα ποιο συμβιβασμό είναι διατεθειμένος να κάνει, για να πάμε σε συμφωνία. Αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. «Να το κάνουμε,  να προσχωρήσουμε με τον όρο ότι θα υπάρχει συμφωνία και αυτό θα είναι ο δικός μας συμβιβασμός», είπε. Και συνέχισε: «Να αξιοποιήσουμε την περιουσία του δημοσίου αλλά όχι να πηγαίνουν χρήματα σε βαρέλι δίχως πάτο. Να επιστρέφουν, να επενδύονται στη κοινωνία, με συμμετοχή του δημοσίου, με αναπτυξιακές κοινοπραξίες, με συμμετοχή ελληνικού δημοσίου. Θα προχωρήσουμε με την ΔΕΣΦΑ και την Socar, τον ΟΔΙΕ,  κάποια ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ για Real estate, τον  Αστέρα που έχει κολλήσει για περιβαλλοντικά θέματα, ενώ θα κάνουμε προσπάθειες  επαναδιαπραγμάτευσης για τα  αεροδρόμια και το λιμάνι Πειραιά.

Οι διαφορές με τους εταίρους

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τις μεγάλες διαφορές της διαπραγμάτευσης στη μείωση των συντάξεων εάν διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στις ομαδικές, απολύσεις, στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και επέμεινε πως η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις  και θα αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα του ασφαλιστικού στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Για το ΦΠΑ διευκρίνησε πως δεν υπάρχει κάποια εμμονή αλλά προστασία της νησιωτικότητας και πρόσθεσε ότι έχουν προταθεί φόρος διανυκτέρευσης καθώς και μέτρα βελτίωσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, με καθιέρωση στα νησιά το καλοκαίρι, υποχρεωτικής πληρωμής με κάρτα για αγορές άνω των 50-70 ευρώ.

Αποκάλυψε ακόμη ότι οι εταίροι επιθυμούν επίσης να επιστρέψουν στα υπουργεία για ελέγχους, όπως η τρόικα.»Η εποχή που ένας υπουργός περίμενε στο σαλονάκι 8 ώρες για να τον εξετάσουν υπάλληλοι , έχει περάσει», υπογράμμισε.

Εξήγγειλε ότι ένα από τα επόμενα μέτρα που σχεδιάζουν είναι η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης σε 2.500.000 ανασφάλιστους Ελληνες.

Για μισθούς -συντάξεις

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα έχουν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους. Αλλά όπως συμπλήρωσε, ελπίζει μέχρι τις 9 Μαίου να έχει υπάρξει συμφωνία το θέμα, ώστε η ΕΚΤ να κάνει αυτό που υποχρεούται να κάνει.

Η σχέση του με την Μέρκελ

Κατά τον κ.  Τσίπρα,  «η καγκελάριος Μέρκελ  έχει πρόθεση για λύση», καθώς όπως επεσήμανε μια εξέλιξη ρήξης ή χρεοκοπίας θα σήμαινε αποτυχία για όλους.  Γνωριζοντας από κοντά την γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι «δεν είναι τυχαία στη θέση αυτή τόσα χρόνια, είναι μεθοδική, θέλει να της λένε την αλήθεια. «Είναι δύσκολο γι αυτήν,  να αποδεθχεί ότι εφαρμόσθηκε πέντε χρόνια ένα πρόγραμμα αποτυχημένο».

Για τα στελέχη των «θεσμών»

«Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση. Κάποια κέντρα στην Ευρώπη, δίνουν μάχη για να αναιρεθούν ή να ερμηνευθούν κατά το δοκούν σημεία της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου, η οποία δίνει δυνατότητα στη χώρα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και την 5η αξιολόγηση», συνέχισε.

Για τον Βαρουφάκη και την διαπραγμάτευση

Θα μπορούσα να υπογράψω όλα όσα ζητάνε αλλά δεν έχω πάρει τέτοια εντολή. Αυτό που διαδραματίζεται ξεπερνά Τσίπρα και Βαρουφάκη, αφορά το εάν η Ευρώπη αποδέχεται τη Δημοκρατία.

Υπερασπίσθηκε τον Γ. Βαρουφάκη για τα όσα του καταλογίζουν. «Ο  Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία. Μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ΄αυτούς. Εχει ριζοσπαστικές απόψεις, δεν κάνει πίσω, επιμένει στις απόψεις του. Βέβαια την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει ο πρωθυπουργός. Και η  διαπραγματευτική στρατηγική δεν καθορίζεται από την συμμετοχή ή όχι σε δείπνο αλλά από κρίσιμες θέσεις την ώρα των συνομιλιών».

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα αλλά το χαρακτήρισε μέρος του διαπραγματευτικού παιγνιδιού. «Θα προτιμούσαν υπουργούς τύπου forget it κι όχι σαν τον Βαρουφάκη».

Για τη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης είπε ότι στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης χρειαζόμαστε μια ομάδα στρατηγικής, καλό συντονισμό με τεχνικά κλιμάκια.

Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, είμαστε έντιμοι, θέλουμε να τηρηθεί η συμφωνία. Κάνουμε άοκνες προσπάθειες γι αυτό. Διανύσαμε το 70% της απόστασης. Τους λέμε, κάντε κι εσείς προσπάθεια».

Η αντιπολίτευση

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σε συνεργασία με κέντρα της Ευρώπης έστησαν παγίδα στη κυβέρνηση και καιροφυλακτούν για αριστερή παρένθεση, αδιαφορώντας για τη χώρα. Επιχαίρουν στη προοπτική αποτυχίας, δείχνουν να αδιαφορούν για επιπτώσεις, συμπλήρωσε χαρακτηρίζοντας τους «τρόικα εσωτερικού»

Είπε ότι στα δημόσια ταμεία όταν παρέλαβε η κυβέρνηση δεν υπήρχε το πλεόνασμα που μας έλεγαν  και ότι με βάση τις προβλέψεις του ΓΛΚ 24 Φεβρουαρίου είχαμε έλλειμμα 450 εκ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο θέμα μας παραπλάνησαν» πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε τουλάχιστον ανορθόδοξη την απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει στις 18 Φεβρουαρίου το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες, την δυνατότητα δηλ. των Τραπεζών  να αναχρηματοδοτήσουν το δημόσιο.

Η αθέτηση υπεσχημένων από Εurogroup-Νταισελμπλουμ

«Στις 20 Φεβρουαρίου θέσαμε το ζήτημα αυτό,  εγώ σε επικοινωνία με Ντάιλσεμπλουμ, ο κ. Βαρουφάκης δια ζώσης στο Eurogroup. Πήραμε την δέσμευση ότι μετά τη συμφωνία, θα αποκατασταθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Ηταν όμως λάθος που  περιορισθήκαμε στις προφορικές διαβεβαιώσεις. Θεωρήσαμε  καλή τη πίστη ότι θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα η συμφωνία.

Σας παραπλάνησαν;, τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Ας κρίνουν όσοι μας ακούνε¨, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Για Καραμανλή

«Υπάρχει αμοιβαία πολιτική εκτίμηση, όχι πολιτικό φλέρτ. Έχω να τον συναντήσω πάνω από ενάμιση χρόνο».

Για τη Δικαιοσύνη

Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση  το δικαστικό σύστημα που δεν θα αδικεί δικηγόρους, ούτε θα οδηγεί σε επιτάχυνση πλειστηριασμών γιατί θέλουμε να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία.

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου 

¨Με ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της με τον έλεγχο του χρέους και ενέκρινα την πρωτοβουλία της όχι με την έννοια να βγάλουμε ποσοστό που θα διαγράψουμε αλλά θα βοηθήσει την ηθική διάσταση της διαπραγμάτευσης μας για το χρέος.  Η Ζωή  Κωνσταντοπούλου έχει προκαλέσει αλλά κάνει καλά την δουλειά της.  Πολλές φορές υπερβάλει, θέλει να τηρήσει τον κανονισμό.  Είναι αυστηρή κριτής. Είναι αυστηρή και με μας. Έτσι πρέπει. Η στοχοποίηση της κρύβει πολιτική σκοπιμότητα. Να με εγκαλεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ γιατί δεν πήρα θέση για το βενζινάδικο πάει πολύ».

Για το μεταναστευτικό

Δεν είναι θέμα για ανέξοδους λαϊκισμούς. Μας κατηγορεί η ΝΔ ότι ανοίξαμε τα σύνορα, ενώ πρόκειται για πανευρωπαϊκό θέμα. Έλεος.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here