Α.Μητρόπουλος:  Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων

Της Βάνας Φωτοπούλου

Ανοιχτό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, παραμένει το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη των περικοπών των συντάξεων  που έγιναν από το 2012 με μνημονιακούς νόμους.

Όπως  επισημαίνουν στο Press Publica ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι, το θέμα, έχει τεράστιες δημοσιονομικές διαστάσεις και  συνέπειες και προκαλεί έντονες διχοστασίες μεταξύ των  δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , όπου έχει τεθεί  για οριστική κρίση. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι κρίσιμα ζητήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί από το δικαστήριο,  ενώ αναφέρουν με έμφαση ότι η έκδοση  και δημοσίευση της απόφασης δεν είναι θέμα ημερών.

Πάντως, ο προβληματισμός που υπάρχει στο ανώτατο δικαστήριο είναι εάν η άποψη περί αντισυνταγματικότητας που υποστηρίζεται από πλειοψηφία συμβούλων Επικρατείας,  θα έχει αναδρομική  εφαρμογή όχι μόνον γι αυτούς που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αλλά και για όσους δεν προσέφυγαν, δεδομένου ότι διανύουμε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και η επιβάρυνση του κρατικού προυπολογισμού θα είναι τεράστια.

Το ζήτημα επανήλθε στο τραπέζι με αφορμή  τις δηλώσεις που έκανε  στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλης και βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος,  σύμφωνα με τις οποιες  η Ολομέλεια του Συμβουλιου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις συντάξεων –κύριων  και επικουρικών-  καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί την επαναφορά  των συντάξεων στο καθεστώς προ του 2012 .

«Φαίνεται ότι στην κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων το ανώτατο δικαστήριο θέλησε να αναδείξει ένα ζήτημα, να διεκδικήσει ρόλο και να βάλει ασπίδα προστασίας. Με απόφασή του κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις από το 2012 για κύριες και επικουρικές συντάξεις και αντισυνταγματικές όλες τις ρήτρες με πρώτη την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής,  η απόφαση αφορά περίπο 3 εκατομμύρια συνταξιούχους , ενώ κατά τις εκτιμήσεις του το ετήσιο κόστος από την εφαρμογή της απόφασης είναι πλέον των 2 δις.ευρώ.

Ο κ.Μητρόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι η απόφαση μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό  όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, αφού το ανώτατο δικαστήριο σε ολομελειακή σύνθεση είπε ότι είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις.

Η υλοποίηση της απόφασης σημαίνει αποκατάσταση των συντάξεων  στα επίπεδα του 2012 , καθώς και επαναφορά των δώρων   Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και του επιδόματος αδείας.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η αντισυνταγματικη παρανομια ειναι αυτη που πρεπει να καθορισει την αναδρομικη ισχυ της επιστοφης των περικοπων στις συνταξεις και για
    ΄ολους και οχι μονο γι αυτους που εκανας προσφυγες στο ΣτΕ
    Η αποκατασταση της αδικιας και της παρανομιας δεν μπορει να περιο
    ριστει στους εχοντες τις νομικες γνωσεις και την οικονομικη δυνατοτητα
    προσφυγης στη δικαιοσυνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here