Αύριο τη νύχτα προς τα ξημερώματα Παρασκευής τα Πεφταστέρια, οι θεαματικές Περσείδες -πάνω από 150 μετέωρα ανά ώρα φέτος

Πλουσιες θα είναι οι φετινές Περσείδες, τα Πεφταστέρια του Αυγούστου, που πέφτουν από τα μέσα Ιουλίου, πλην όμως κορυφώνονται ως φαινόμενο αύριο τη νύχτα και λιγο πριν απο τα χαράματα της Παρασκευής.

Όπου δεν έχει συννεφιά (και σύμφωνα με την ΕΜΥ στην κεντρική Ελλάδαα και νοτιότερα θα έχει ξαστεριά), το φαινόμενο θα ειναι εντυπωσιακό. Στη βόρειο Ελλάδα, όμως,  ίσως έχουν συννεφιά την ώρα της κορυφωσης του φαινομένου, δηλαδή λίγο προτου χαράξει.

Η βροχή διαττοντων είναι πιο θεαματικό περίπου στο 45ο δευτερόλεπτο του βίντεο:

 

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων. Είναι μετέωρα, κομμάτια απο τον  κομήτη Σουίφτ Τατλ, που φαίνονται σαν να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

* σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση,  όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί

Φέτος αναμένετα αυξηημένη «βροχόπτωση» με 150 μετέωρα το λεπτό έναντι 120 που ειναι συνήθως κατά μέσο όρο στην κορυφωση του φαινομένου άλλους Αύγουστους.

Τα μετέωρα αυτά λαμπιρίζουν καθώς υπόκεινται σε έντονη τριβή κατά την ταχύτατη είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της γης.

Τα απομεινάρια του πλανήτη Σουίφτ Τάτλ περιπλανιώνταιι στον διαπλανητικό χώρο εδώ και περίπου χίλια χρόνια

Η έξαρση των μετεώρων αναμένεται τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, από 02:00 έως 07:00. Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής θα δύσει και η Σελήνη, οπότε μετά από αυτό, ο ουρανός θα είναι πιο σκοτεινός και η παρατήρηση των διαττόντων θα είναι ανεπηρέαστη από το φως του φεγγαριού, Εννοείται ότι για να απολαυσετε περισσότερο το φαινόμενο καλό είναι να βρίσκεστε σε επαρχία ή σε σημείο της πόλης που να μην έχει πολλά φώτα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here