Αύξηση 2 με 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές προτείνει η κυβέρνηση

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 2 έως 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα των εργοδοτικών από 1,5 έως 2 μονάδες και των εργατικών κατά 0,5 μονάδα προτείνει η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους δανειστές, σαν αντισταθμιστικού χαρακτήρα μέτρο για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», άνω των 2 δισ. ευρώ, του ασφαλιστικού την διετία 2015 – 2016 και να μην μειωθούν οι συντάξεις, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες εστιάζονται στο να μην μειωθούν, ξανά, οι κύριες συντάξεις. «Η προσπάθεια γίνεται και για τις επικουρικές» ανέφερε, δείχνοντας ωστόσο ότι πρωταρχικός, και πιο εφικτός βάσει πιθανοτήτων, στόχος είναι η αποφυγή ενός ακόμη «κουρέματος» στις κύριες.

Για να καλυφθούν οι ρήτρες του 3ου μνημονίου, βάσει των οποίων για το 2015 θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τις συντάξεις κατά περίπου 800 με 900 εκατ. ευρώ και κατά 1,1 δισ. ευρώ για το 2016, ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει προς το «κουαρτέτο» την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και συγκεκριμένα των εργοδοτικών από 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες και των εργατικών (των ασφαλισμένων) κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα. Αν και οι δανειστές δεν δείχνουν θετικοί μέχρι στιγμής, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι οι αντιρρήσεις τους σε ένα μεγάλο βαθμό θα καμφθούν.

Κριτική στην Αντιπολίτευση

Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται να ανοίξει το ασφαλιστικό και θα πραγματοποιήσει έναν ευρύ διάλογο μέσα από την επιτροπή που θα συσταθεί. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα περάσει από τη Βουλή χωρίς απώλειες βουλευτών για τον ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε δρυμεία κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι για το γεγονός ότι τα ταμεία, εάν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα μπορούν να δίνουν καμία σύνταξη από το 2018! «Ποιος το έκανε αυτό; Ποια πολιτικά κόμματα; Αυτοί μας κάνουν κριτική; Τι δικαίωμα έχουν να κάνουν κριτική; Αντί να συμβάλλουν σε μια προσπάθεια να σώσουμε τα πράγματα, κάνουν προβλέψεις για το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here