Αϊτή: 2 δισ. η οικονομική καταστροφή από τον κυκλώνα Μάθιου

ΦΩΤΟ: Enikos

Πέρα από το θάνατο 546 ανθρώπων, καταστροφές ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων άφησε πίσω του το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου στη νότια Αϊτή στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Ο αγροτικός τομέας ήταν ο μόνος που υπέστη ζημίες, οι οποίες υπολογίζονται σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με τους οικονομολόγους και οι καταστροφές υπολογίζονται επίσης σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδικά όσον αφορά την προσφορά τροφής και στέγης στους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες, εν μέσω μάλιστα της εκλογικής κρίσης.

Εξαιτίας του κυκλώνα Μάθιου, η προγραμματισμένη εκλογική διαδικασία έχει αναβληθεί και οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών προβλέπεται να διεξαχθούν την 20ή Νοεμβρίου και την 29η Ιανουαρίου 2017.

Ωστόσο, το να βρεθούν κατάλληλα εκλογικά κέντρα συνιστά πλέον μεγάλη πρόκληση αφού πάνω από 500 σχολεία που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για αυτόν τον σκοπό, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν τελείως.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ιβ Ρομέν Μπαστιάν από τη δική του πλευρά, καταγγέλλει την κατάχρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για μικροπολιτικούς ή εκλογικούς σκοπούς, λέγοντας ότι «Συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολωμένη χώρα και βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο καθώς κάποιοι χρησιμοποιούν τη βοήθεια που έχει ανάγκη ο κόσμος». «Λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να αλλάξει αυτό», προσθέτει επίσης.

Έναν μήνα μετά το πέρασμα του κυκλώνα, η αγανάκτηση και η ανάγκη για στήριξη κορυφώνεται, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια αργεί πολύ.

Το περιστατικό της Τρίτης όπου μια έφηβη σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες στη Νταμ Μαρί όταν ξέσπασε συμπλοκή κατά τη διάρκεια της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, επιβεβαιώνει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here