Αχτσιόγλου προς την Επίτροπο Απασχόλησης: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμποδίζουν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σαφείς αιχμές κατά των εκπροσώπων των ευρωπαικών θεσμών, για την μέχρι τώρα στάση τους στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και γενικά των εργασιακών δικαιωμάτων που θεωρούνται κεκτημένο στο ευρωπαικό δίκαιο, διατύπωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Η υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενη προσωπικά στην Ευρωπαία επίτροπο απασχόλησης, Βελγίδα Μαριάν Τίσεν, της ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη «χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα». Η ξεκάθαρη θέση μας, σημείωσε, «υποστηρίζεται και από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημα μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε επίσης ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση».

Αναλυτικά η τοποθέτησή της:

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις και προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και το κοινωνικό κεκτημένο.

Και παρότι είναι αλήθεια ότι η δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας και η ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον ρολό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ένα ισχυρό σύστημα συντονισμένων συλλογικών διαπραγματεύσεων μειώνει την μισθολογική ανισότητα και την κοινωνική ανισότητα. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ένα από τα κύρια ζητήματα στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε υπογραμμίσει ότι ένα λειτουργικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες  πρακτικές και ότι συνιστά  ένα  αναντικατάστατο στοιχείο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η ξεκάθαρη θέση μας υποστηρίζεται και από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

Ωστόσο, όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημα μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η θέση μας δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο  από το ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα πρέπει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα κράτη μέλη, είτε βρίσκονται  σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είτε όχι.

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/ες,

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση.

Η επίτροπος Thyssen είπε ότι η υλοποίηση του Πυλώνα είναι δική μας δουλειά. Όντως, είναι δουλειά της κάθε κυβέρνησης να διασφαλίσει την άσκηση  των κοινωνικών δικαιωμάτων, όμως την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να διευκολύνουν αυτό το έργο και να μην θέτουν εμπόδια στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί προ πολλού.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι θεσμοί μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά προς αυτόν τον στόχο για χάρη του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος.

Ανυπομονούμε για την τελική διάσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή στις 23 Ιανουαρίου και για τα αποτελέσματά της όσον αφορά στην μελλοντική κατεύθυνση του κοινωνικού Πυλώνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here