Αφρικανοί πρόσφυγες βοηθούν εθελοντικά τους σεισμοπαθείς στην Ιταλία

 

Πρόσφυγες από διάφορες χώρες της Αφρικής, που κατάφεραν να περάσουν την Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους και να φτάσουν στην Ιταλία, βοηθού τώρα εθελοντικά τους σεισμοπαθείς των χωριών που ισοπεδώθηκαν από τον καταστρεπτικό σεισμό.

Πρόκειται για εξαιρετική πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, απάντηση στους όπου γη ρατσιστές.

Οι μετανάστες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, φορούν την ειδική φοσφοριζέ στολή τους και συνδράμουν τι επιχειρήσεις διάωσης και παροχής βοήθειας στους σεισμοπαθείς.AdTech Ad«Είδα στη τηλεόραση τι έγινε και ήρθα. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εδώ», δήλωσε ο Αμπντουλάχ, ένας 20χρονος από το Μπενίν στη δυτική Αφρική.

«Είδαμε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και νιώθουμε άσχημα. Θέλουμε να επιδείξουμε σεβασμό προς εκείνους και την αξιοπρέπειά τους» πρόσθεσε στην τηλεόραση του Reuters από τα περίχωρα του Πεσκάρα ντελ Τρόντο, ενός από τα χωριά που έχουν καταστραφεί.

Με φτυάρια, τσάπες και τσουγκράνες, η ομάδα των περίπου 20 προσφύγων βοήθησε να προετοιμαστεί το έδαφος προκειμένου να στηθούν οι σκηνές που θα στεγάσουν τους σεισμοπαθείς, ενώ καθάρισαν ένα χωράφι προκειμένου να μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα.

«Ήταν ιδέα τους. Ήθελαν να κάνουν κάτι, επομένως τους βοηθήσαμε να το κάνουν», είπε η Λετίτσια Ντελαμπάρμπα, στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Solidarity Group (GUS), που βοήθησε τους πρόσφυγες να μεταβούν στο Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Η ίδια τόνισε ότι οι περισσότεροι μετανάστες που βοήθησαν τους σεισμοπαθείς είναι από τη Μπουρκίνα Φάσο, το Νίγηρα και τη Σενεγάλη. Ορισμένοι εξ αυτών φυλακίστηκαν στη Λιβύη προτού πληρώσουν διακινητές για να τους εξασφαλίσουν θέσεις σε επισφαλείς πλαστικές λέμβους και να φθάσουν έως την Σικελία.

Η Ιταλία έχει δεχθεί περισσότερους από 420.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τους περισσότερους από την Αφρική, μετά τις αρχές του 2014.  Το μεταναστευτικό έχειπροκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις και στην Ιταλία, με ακροδεξιές φωνές, σε κόμματα και ΜΜΕ να επιτίθενται με κάθε ευκαιρία εναντίον τους, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στη κοινή γνώμη.

Είναι εδνειτικό ότι η άκρως συντηρητική εφημερίδα Libero, κυκλοφόρησε με τίτλο «Κράτος εγκληματίας»  και δύο φωτογραφίες, τη μία δίπλα στην άλλη στο πρωτοσέλιδό της: στη μία απεικονίζονται τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία να κοιμούνται στο δάπεδο σε ένα γήπεδο μπάσκετ και στην άλλη απεικονίζονται Αφρικανοί μετανάστες μπροστά από ένα ξενοδοχείο που η κυβέρνηση τούς έχει παραχωρήσει για διαμονή.

libero

Είναι προφανής η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η πολιτική εκμετάλλευση ενός φυσικού γεγονότος, που επιχειρούν να αξιοποιήσουν κάποιοι εντείνοντας το κλίμα ξενοφοβίας. Είναι αυτό το κλίμα ακροδεξιάς αντίληψης και ιδεολογίας που έχει αποθρασυνθεί και απειλεί να δηλητηριασει ξανά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα τους αφήσουμε;

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here