Αυτοψία στον χώρο των αρχαίων ευρημάτων στις Σκουριές αποφάσισε το ΚΑΣ

Με πλειοψηφία 8 ψήφων υπέρ και 7 κατά, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της αυτοψίας των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στην περιοχή των Σκουριών Χαλκιδικής, έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση χθες στο ΚΑΣ, με την αυτοψία να αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. 

Η αυτοψία στον χώρο που βρίσκονται τα ευρήματα θα γίνει προκειμένου να αξιολογηθεί η σημασία των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά την σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, καθώς επίσης, μέσω της αυτοψίας θα γίνει κατανοητή και γενικότερη αρχαιολογική τοπογραφία της περιοχής, διότι βρίσκονται εκεί και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Από την διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε προταθεί η απόσπαση και μεταφορά ορισμένων εκ των ευρημάτων προτού πραγματοποιηθεί η νέα αυτοψία, ωστόσο τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς μαρτυρά την ύπαρξη μεταλλείων χαλκού στην περιοχή από τον 2ο π.Χ. αιώνα.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2015 και αφορούσε τη διατήρηση ή μη των αρχαιοτήτων, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόταν σε εκκρεμότητα η απόφαση του ΣτΕ για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here