Καθεστώς Ερντογάν: Ζητά δίωξη Ντεμιρτάς, βουλευτών, δημοσιογράφων. Συλλαμβάνει δικηγόρους!

Συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό με ποιά Τουρκία; Την χώρα του σουλτάνου Ερντογάν που ζητά να διωχθούν ως τρομοκράτες ηγέτες κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συλλαμβάνει δικηγόρους, που κλείνει εφημερίδες και διώκει τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Είναι άραγε η Τουρκία μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και τις ατομικές ελευθερίες μετά από όλα όσα συμβαίνουν εκεί; Και κυρίως  με δεδομένα όλα αυτά, μπορεί η ΕΕ μπροστά στο προσφυγικό αρμαγεδδώνα να συζητά σοβαρά να επιταχύνει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;

Ο αυταρχικός κατήφορος του κακέκτυπου Τούρκου νεο-σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει τέλος. Οπως είχε προαναγγείλει από την Δευτέρα, με πρόσχημα τις αλλεπάλληλες πολύνεκρες εκρήξεις στην Αγκυρα, στοχοποίησε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους αγωνιστές υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ζήτησε ευθέως και επιτακτικά από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την άρση της ασυλίας του ηγέτη Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP)  μαζί με όσο το δυνατόν ταχύτερη τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με στόχο τη διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης»!

Ο Ερντογάν κάλεσε την Εθνοσυνέλευση να άρει «γρήγορα» την βουλευτική ασυλία μελών του HDP, τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα και αφού έχει απειλήσει ήδη από την Κυριακή με διεύρυνση του όρου τρομοκράτης για να περιλάβει και «απολογητές» της τρομοκρατίας που μπορεί να είναι «βουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι…»

«Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα της ασυλίας», είπε σήμερα ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση του ορισμού των τρομοκρατικών εγκλημάτων για να περιλάβει τους «συνεργούς» των τρομοκρατών, «πολιτικούς, διανοούμενους ή δημοσιογράφους».

«Τρομοκράτες δεν είναι μόνο αυτοί που κρατούν όπλο, αλλά και όσοι κρατούν στυλό» επανέλαβε.

«Συγγνώμη, αλλά δεν θεωρώ πλέον νόμιμους πολιτικούς παράγοντες τα μέλη ενός κόμματος που λειτουργεί ως θυγατρική μίας τρομοκρατικής οργάνωσης [PKK]» συνέχισε.

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός τρομοκράτη που κρατά όπλο και κάποιου που χρησιμοποιεί τη θέση του και ένα στυλό μέχρι του σημείου να στηρίζει την τρομοκρατία» είχε δηλώσει ο Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας. Είτε είναι πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι ή μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι είναι τρομοκράτες, υποστήριξε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας πέντε βουλευτών του HDP, ανάμεσά τους και ο εμβληματικός ηγέτης του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, κατά του οποίου η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ασκήσει δίωξη για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Συνέλαβε οκτώ δικηγόρους

Οκτώ δικηγόροι, μέλη οργάνωσης υποστήριξης του κουρδικού ζητήματος, συνελήφθησαν εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη, στη σκιά της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης Άγκυρα την οποία απέδωσαν οι αρχές στο PKK.

«Οκτώ από τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί από την αστυνομία, η οποία δεν παρουσίασε καμιά αιτιολογία» ανακοίνωσε η Ένωση Ελεύθερων Νομικών (ΟΗΟ) στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η ένωση είχε καταθέσει μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για να ακυρωθεί η νομιμότητα των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η Άγκυρα εναντίον προπυργίων Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η σύλληψη τριών πανεπιστημιακών με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας» γιατί υπέγραψαν αίτημα που καταγγέλλει τις βιαιότητες του στρατού στις επιχειρήσεις του εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here