Ευρώπη φρούριο: Σφράγισμα και του Βουλγαρικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες ζητεί η Αυστρία

Το κλείσιμο και του ενδεχόμενου διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων μέσω Βουλγαρίας, για όλους τους πρόσφυγες, ζητά τώρα η Βιέννη, η οποία πρωτοστατεί στη δημιουργία της Ευρώπης των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας.

Ετι, μετά την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει εξωθεσμικά τη σύνοδο των βαλκανικών χωρών προκειμένου να αποφασισθεί μονομερώς και χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας το σφράγισμα του Δυτικού Βαλκανικού διαδρόμου μέσω της ΠΓΔΜ για τους πρόσφυγες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ,  ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά προειδοποιεί σε συνέντευξή της στην Αυστριακή Τηλεόραση πως υπάρχει τώρα ένα «δυναμικό» 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη. Ζήτησε έτσι το κλείσιμο και αυτής της διόδου, ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα να περάσουν πρόσφυγες προς τη Κεντρική Ευρώπη.

Και φανταστείτε ότι όλα αυτά η Αυστρία τα πράττει έχοντας επικεφαλής της κυβερνησής της ένας σοσιαλδημοκράτη, τον Β. Φάιμαν, που δηλώνει και φίλος της Ελλάδας και της κοινωνικής Ευρώπης, τρομάρα του.

Οι εγκλωβισμένοι είναι ασφαλείς στην Ελλάδα!

Η κ. Μικλ-Λάιτνερ ήταν επίσης αφοπλιστική και για τη τύχη των προσφύγων της Ειδομένης αλλά και το ρόλο που επιφυλάσσουν ορισμένοι την Ελλάδα. Η αυστριακή υπουργός, κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «ανεύθυνη» συμπεριφορά, διότι, όπως σημείωσε, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις «λάσπες», επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα, ενώ η ίδια τόνισε την αποφασιστικότητά της να παραμείνει συνεπής στο ό, τι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα προορισμού τους και στο ό, τι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα.

Προβληματισμός για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η Μικλ-Λάιτνερ εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, για το λόγο αυτό πρέπει τώρα οι προσπάθειες να καταβληθούν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στα Ανατολικά Βαλκάνια, καθώς, διαφαίνονται ήδη, από αυξανόμενες περιπτώσεις και δραστηριότητες διακινητών, κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου, κατά την άποψή της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης.

 

Προς τούτο έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας στο υπουργείο της, για ανάλογες προετοιμασίες, ενώ η ίδια προσωπικά, είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τη Βουλγαρία μαζί με τον, προερχόμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Αυστριακό υπουργό Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος έρχεται στις 6 Απριλίου για επίσκεψη στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμένου, και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια.

Ευρώπη-φρούριο

Επανέλαβε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ένα «φρούριο»,  ενώ προκειμένου να προστατευθούν τα αυστριακά σύνορα, όπως είπε, εάν καταστεί αναγκαίο, θα δημιουργηθούν και περαιτέρω συνοριακές διελεύσεις με φράχτες και κοντέινερ, όπως συμβαίνει στο συνοριακό σταθμό στο Σπίλφελντ.

Η ίδια επιβεβαίωσε πως μέσα στις τελευταίες ημέρες υποβάλλονταν στην Αυστρία περίπου 100 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου ημερησίως, και αυτό όχι στα σύνορα αλλά στο εσωτερικό της χώρας (αντί του ανωτάτου ορίου των 80 που έχει επιβληθεί από τον περασμένο μήνα), κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι εάν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, το ανώτατο όριο των συνολικά 37.500 για το 2016, θα έχει επιτευχθεί ήδη το φθινόπωρο, για το λόγο αυτό το υπουργείο της θεωρεί ως αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων για να μην υπάρξει εφέτος υπέρβαση του αριθμού 37.500.

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας συνωστισμός περίπου 60.000 αιτήσεων χορήγησης ασύλου, με τη μέση διάρκεια για τη διεκπεραίωση τους να ανέρχεται στους επτά μήνες, ενώ η ίδια θέλει να επιταχύνει τις απελάσεις εκείνων στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί δικαίωμα ασύλου και προς τούτο θα μεταβούν στα τέλη Απριλίου με τον υπουργό Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, στο Μαρόκο για σχετικές διαβουλεύσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here