Αυστρία: Δημοψήφισμα εξόδου υπόσχεται ο ακροδεξιός υποψήφιος

Σε τροχιά αποσύνθεσης και διάλυσης βρίσκεται εδώ και καιρό η ΕΕ καθώς πληθαίνουν οι φωνές και τα φαινόμενα διάσπασης και απόσχισης. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του ακροδεξιού υποψήφιου προέδρους στην Αυστρία,Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου και δεν διαπιστώσει σημάδια βελτίωσης στην ΕΕ, τότε θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως το Brexit.

Και μπορεί οι αρμοδιότητες του προέδρου στη χώρα να είναι περιορισμένες, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές.

«Αν η απάντηση της ΕΕ στο Brexit είναι μια πιο συγκεντρωτική Ένωση, όπου τα εθνικά Κοινοβούλια δεν θα έχουν δύναμη και η ΕΕ θα κυβερνάται σαν ένα κράτος, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα, αφού αυτό οδηγεί σε συνταγματική αλλαγή» είπε στο BBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο β’  γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο αποδέχθηκε προσφυγή που είχε κάνει το Κόμμα των Ελευθέρων του Χόφερ.

Ο Χόφερ ηττήθηκε οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή από τους Οικολόγους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, λόγω της επιστολικής ψήφου.

Εν όψει του επαναληπτικού γύρου της 4ης Δεκεμβρίου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

Οι Ελεύθεροι ισχυρίζονται πως μία εκ νέου προσφυγή είναι πιθανή, αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως στην απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here