Αυξημένες και πάλι οι ροές προσφύγων στην Ειδομένη

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ

Η Ειδομένη είναι ο τελευταίος σταθμός στην περιπέτεια των προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, και επίσης, είναι και το σημείο στο οποίο γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, όχι βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναγνωρίζει μόνο στους Σύριους, στους Ιρακινούς και στους Αφγανούς την προσφυγική ιδιότητα, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εδώ και περίπου επτά με οκτώ μήνες, χιλιάδες λεωφορεία έχουν μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ειδομένη. Άνθρωποι οι οποίοι είχαν πρωτίστως μεταφερθεί με πλοίο στον Πειραιά, ξεκινώντας από κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου. Άνθρωποι οι οποίοι ακόμη πιο πριν βρέθηκαν στην Τουρκία, για να ξεφύγουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη δίνη του πολέμου. Άνθρωποι οι οποίοι πλήρωσαν έναν σκασμό λεφτά στους Τούρκους δουλέμπορους προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλεούμενα που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ως προς την ασφάλεια του ταξιδιού. Άνθρωποι οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν με κάθε τρόπο στην ευρωπαϊκή «Γη της επαγγελίας», προκειμένου να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Τις τελευταίες ημέρες ο όγκος των προσφύγων και των μεταναστών που έχει συσσωρευτεί στην Ειδομένη είναι τεράστιος για ποικίλους λόγους. Από τη μία οι απεργίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, άφηνε αρκετούς πρόσφυγες σε αναμονή στα νησιά, με αποτέλεσμα όταν εκτελούνταν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, να μεταφέρουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, οι αρχές της ΠΓΔΜ σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανοίγουν τα σύνορα με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουν γεμίσει οι χώροι υποδοχής στη Γευγελή ή στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Τέλος, υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από την ΕΕ ως πρόσφυγες και διαμένουν σε υπαίθριες τοποθεσίες κοντά στο camp της Ειδομένης, προσπαθώντας να βρουν έναν παράτυπο τρόπο για να περάσουν τα σύνορα.

Ο μεγάλος όγκος των προσφύγων και των μεταναστών είναι και ο λόγος για τον οποίο φιλοξενούνται εκ νέου πρόσφυγες στο camp της Ειδομένης, το οποίο παρέμενε κλειστό από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή είχε πραγματοποιηθεί η επιχείρηση δυνάμεων των ΜΑΤ στην περιοχή, με σκοπό να εκκενωθεί ο χώρος, ο οποίος είχε καταληφθεί από μετανάστες που διαμαρτύρονταν επειδή δεν τους επιτρεπόταν η διέλευση στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, στις εγκαταστάσεις του camp δεν υπάρχει επαρκής χωρητικότητα για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ειδομένη τις τελευταίες ημέρες, και συνεπώς υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες που εξακολουθούν να περιμένουν στο πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται 15-20 χλμ. μακριά από τα σύνορα. Το εν λόγω πρατήριο καυσίμων φιλοξενούσε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για όσο καιρό οι ελληνικές αρχές απαγόρευαν την εγκατάσταση των προσφύγων εντός του χώρου της κατασκήνωσης.

Σήμερα βέβαια, το camp επαναλειτουργεί, και στο συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται όχι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι εθελοντές των δομών αλληλεγγύης και των διάφορων ΜΚΟ, οι οποίοι προσπαθούν να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν στο να καλύψουν κάποιες από τις στοιχειώδεις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών.

Εκτός βέβαια από τους ανθρώπους, στο χώρο του camp της Ειδομένης υπάρχουν και τα συμπαθή τετράποδα. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, έχουν εμφανιστεί κάποια σκυλιά τα οποία δεν χαίρουν άκρας υγείας. Δυστυχώς, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ευαισθητοποιηθεί για την περίθαλψη των συγκεκριμένων σκυλιών, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ορισμένες εκκλήσεις σε φιλοζωικές οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεπώς, είναι σημαντικό το υπάρξει μια κινητοποίηση για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος είτε από τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής, είτε από τους αρμόδιους φορείς του δήμου Παιονίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here