Αυξημένα κονδύλια για επιτήρηση-διάσωση-φιλοξενία μεταναστών αποφάσισε η EE

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Με τριπλασιασμό των ευρωπαικών κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο, γενναία αύξηση-έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και την δημιουργία χώρων υποδοχής των ανθρώπων αυτών αλλά και μια υποκριτκή ενός λεπτού σιγή των ηγετών των 28 κρατών μελών, στη μνήμη των θυμάτων στη Μεσόγειο, έκλεισε η συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Για ευτυχή κατάληξη των συζητήσεων για το μεταναστευτικό, μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας, στο κοινό ανακοινωθέν εντάχθηκε ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της Ε.Ε. με τις τουρκικές αρχές.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι ζήτησε μαζί και με άλλες χώρες δικαιότερη κατανομή της ευθύνης».

«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που συζητήσαμε σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, επ’ αφορμή δυσάρεστων γεγονότων, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο όμως και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο η πλήρης Ευρωπαικη ατζέντα για το μεταναστευτικό θα παρουσιαστεί στις 13  Μαίου. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και το μπλόκο στους δουλέμπορους.

Συνοδος κορυφης ΕΕ

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται όμως και στο οποίο δίδονται διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με την πολιτική οπτική που το βλέπει κανείς, είναι ποιές πραγματικές δράσεις της ΕΕ χρηματοδοτοούνται από τα αυξημένα αυτά κονδύλια.

Αν συνυπολογίσει κανεiς την FRONTEX   στις Ευρωπαικές Υπηρεσίες Ερευνας και Διάσωσης, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η ΕΕ ενισχύει με το τρόπο αυτό, τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων της σε στεριά και θάλασσα. Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο, παρά ενίσχυση των κατασταλτικών πολιτικών εντοπισμού προσφύγων και αποτροπής της εισόδου τους σε ευρωπαικό έδαφος.

Διότι ουσιαστικά, αυτός είναι ο ρόλος της FRΟΝΤΕΧ. Είναι ρολος συντονισμού των τοπικών αστυνομικών και λιμενικών αρχών σε επιχειρήσεις κατά μεταναστών και όχι για την διάσωσή στους.

Tα κονδύλια στο πλαίσιο της επιχείρησης Τριτων θα φτάσουν τα 9 εκατ. ευρώ το μήνα. Η σημερινή  ευρωπαϊκή δράση διεκπαιρεώνεται  από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών».

Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ένωση -με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο- θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας. Στα σχέδια της Ευρώπης είναι και η ανάπτυξη συνοριακών υπαλλήλων στις χώρες αυτές.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κονδύλια της ΕΕ για τις επιχειρήσεις στην Μεσόγειο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προανήγγειλε πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάγκη καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

«Η Γαλλία και άλλες χώρες θα αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Ολάντ.

Προβληματισμός στον ΟΗΕ

Πάντως, αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλούν για «μινιμαλιστική προσέγγιση» στο θέμα από πλευράς ΕΕ και ζητούν από την Ένωση να δημιουργήσει «νόμιμα κανάλια μετανάστευσης» για την απορρόφηση ανειδίκευτων εργατών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here