Αυλαία στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου

Mετά από αλλεπάλληλα sold out για έναν ολόκληρο μήνα, στις 30 του Αυγούστου το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου (1-30 Αυγούστου), που φιλοξενήθηκε στο ολοκαίνουριο ανοικτό θέατρο της Χώρας, έριξε την αυλαία του, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Ζήσαμε όλοι έντονα τη συγκίνηση της μηνιάτικης προσπάθειας για πολιτισμό», επισημαίνει ο βραβευμένος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της πετυχημένης διοργάνωσης Παντελής Βούλγαρης.

«Το θέατρο έγινε κέντρο συνάντησης. Ο κόσμος το αγάπησε από την πρώτη μέρα. Δεν υπήρχε εκδήλωση που δεν ήταν γεμάτο. Και δεν υπήρχε εκδήλωση που δεν έπρεπε να είχαμε προβλέψει και δεύτερη παράσταση. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μαζεύονταν 1.000 άνθρωποι κάθε βράδυ για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση. Αλλά ήταν επίσης συναρπαστική η εντύπωση που έκανε το θέατρο στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ο πολιτισμός του θεάτρου, η συμμετοχή του κόσμου. Το θέατρο αλλά και το φεστιβάλ ήταν κάτι που έλειπε από την Ανδρο. Στεριώνει ένας θεσμός που θα έχει πορεία και μέλλον».

Το 2016 το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, με στέγη το ολοκαίνουριο ανοικτό θέατρο της Χώρας Ανδρου, που δώρισε ο Ανδρεώτης Αλκιβιάδης Τάττος στον τόπο του, η διοργάνωση του Δήμου Ανδρου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, που έφερε για πρώτη φορά στο νησί παραστάσεις της Επιδαύρου και του Εθνικού Θεάτρου, θα είναι και μεγαλύτερης διάρκειας κι εμβέλειας: με ξένες μετακλήσεις ή συμπράξεις με συγκροτήματα απ’ το εξωτερικό, καλλιτεχνικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για την Ανδρο, αλλά και παραστάσεις που θα μεταφερθούν και σε άλλα σημεία του νησιού.

«Η δουλειά μας για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου ξεκινάει σήμερα», λέει χαρακτηριστικά ο Παντελής Βούλγαρης. «Ο δεύτερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Αρχίζουμε την έρευνα και με το εξωτερικό. Πρέπει να υποστηριχθεί ο διεθνής χαρακτήρας της διοργάνωσης. Το 2016 σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε και όσα δεν προφτάσαμε φέτος: χορό, κινηματογράφο, κλασική μουσική».

Ειδικότερα, στον αποχαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση λήξης της διοργάνωσης, το Μαθητικό Διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», ανέφερε, μεταξύ άλλων:«Ο Ανδρέας Εμπειρίκος θα χαιρόταν το θέατρο, αν ήταν εδώ, θα χαιρόταν γιατί όλο αυτό το μήνα γνωριστήκαμε μεταξύ μας μέσα από τις εκδηλώσεις. Η ιστορία της τέχνης δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αυτό που προκύπτει κατόπιν: η επικοινωνία, η ανάγκη για κουβέντα, η ανάγκη για σκέψη».

Κατέληξε συγχαίροντας τους δασκάλους που ενθαρρύνουν τους μαθητές να προστρέχουν στην ποίηση: «Ανοίξτε την ποίηση μές στο σπίτι! Κλείστε την τηλεόραση! Και λιγάκι σκεφτείτε τον Ρίτσο, τον Μανώλη Αναγνωστάκη, τον Πατρίκιο, την Κική Δημουλά. Ενα κόσμο που μόχθησε για να διασώσει μια γλώσσα που είναι προτέρημα να την έχουμε».

«Μετά τον πετυχημένο Αύγουστο με το θέατρο κατάμεστο σε όλες τις εκδηλώσεις, διαβεβαιώνουμε πως αυτό το καινούριο που γεννήθηκε φέτος στην Ανδρο πολύ γρήγορα θα απλώσει τα φτερά του και θα γίνει ένα από τα κορυφαία γεγονότα του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης.

Δεν κρύβει την «χαρά και την ικανοποίησή» του και ο θεμελιωτής και δωρητής του θεάτρου Αλκιβιάδης Τάττος. «Το Φεστιβάλ τα κατάφερε! Το νησί θα αλλάξει! Η επόμενη χρονιά προβλέπεται ακόμη πιο δυναμική. Ο Παντελής Βούλγαρης έχει μεγάλα σχέδια για το 2016».

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου φιλοξένησε επιδαυρικές παραστάσεις (Τρωάδες, Αχαρνής) και συναυλίες (Δήμητρα Γαλάνη, Πλιάτσικας, Μηλιώκας, Κατερίνα Πολέμη κ.ά.), μαζί με ανδρεώτικα καλλιτεχνικά σχήματα. Το νέο θέατρο, ένα κοχύλι από σχιστόλιθο που “κλειδώνει” απόλυτα στο ανδρέωτικο φυσικό τοπίο, είναι έργο των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here