Αυλαία για την «Οικογένεια Τσέντσι»: Δύο τελευταίες παραστάσεις

Μία παράσταση που θα σας καθηλώσει.  Για όσους δεν πρόλαβαν, δύο τελευταίες παραστάσεις σήμερα και αύριο για την » Οικογένεια Τσέντσι» στο Ιδρυμα Μιχάλης  Κακογιάννης.

Τα πάθη της οικογένειας των Τσέντσι, τα φρικαλέα εγκλήματα του κόμη Τσέντσι και η γενναία και τραγική αυτοθυσία της 16χρονης Βεατρίκης, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κορυφαίους ποιητές, στοχαστές και ζωγράφους, έχουν  μεταφερθεί με μοναδικό τρόπο στη  θεατρική σκηνή από την ταλαντούχα Ιόλη Ανδρεάδη.

Βασισμένη σε ένα έργο – ορόσημο για το λεγόμενο «Θέατρο της Σκληρότητας», μια πραγματική ιστορία του 16ου αιώνα ζωντανεύει στο σήμερα, μέσα από το έργο «Οικογένεια Τσέντσι».

 Ιστορία του έργου
Τα πραγματικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν στη Ρώμη του 1599. Ο κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερος άντρας της εποχής. Είναι έξυπνος, ασεβής και κυνικός. Είρωνας και σκωπτικός. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Λέγεται πως οι φρίκες του δεν έχουν προηγούμενο και πως οι ορέξεις του, παρά την ηλικία του, δεν έχουν μέτρο.
Ένα βράδυ, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Στο μέγαρό του, καταφτάνει ο απεσταλμένος διαπραγματευτής του Πάπα, Σινιόρ Καμίλο. Ο κόμης δυσκολεύεται να βρει το καλό στις προθέσεις του απρόσκλητου επισκέπτη και η βροχή, που τον συνοδεύει, δεν μοιάζει με καλό οιωνό.

Ο Σινιόρ Καμίλο, λέει στον Τσέντσι, πως, αν επιθυμεί να παραμείνουν άγνωστα τα μέχρι τώρα εγκλήματά του, οφείλει άμεσα να παραχωρήσει στο Βατικανό το ένα τρίτο της περιουσίας του. Ο γέρο – Τσέντσι, παρά τις αντιρρήσεις του, έκπληκτος από την πρόταση της Ιεράς Εξέτασης να φιμωθεί με τον ίδιο του τον χρυσό, αποφασίζει να συνθηκολογήσει. Στο όνομα, όμως, αυτής της συνθηκολόγησης – και αφού το χρυσάφι που παραχωρεί μοιάζει αρκετό για μερικά εγκλήματα ακόμα – σχεδιάζει το ανομολόγητο: ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του, Βεατρίκης.
Η ατιμασμένη Βεατρίκη είναι η μόνη σε ολόκληρη τη Ρώμη, που έχει το θάρρος να τον εκδικηθεί για τα ανομήματά του. Η εξουσία, όμως, είναι μια δύναμη χωρίς δικαιοσύνη και επιστρέφεται σε όποιον την πολεμά. Το ικρίωμα, που την περιμένει, είναι ζεστό.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη – σκηνοθεσία – μετάφραση πρωτότυπων κειμένων: Ιόλη Ανδρεάδη.

Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη – Άρης Ασπρούλης.

Σκηνογραφία – κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα.

Ηχος: Ερατώ Α. Κρεμμύδα.

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα.

Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας – Βικτώρια Νταρίλα.

Βοηθός φωτισμών: Μαριάντζελα Σεφεριάν

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ, αφίσα: Κώστας Τσακαλάκης.

Ερμηνεύουν: Μιλτιάδης Φιορέντζης, Ελεάνα Καυκαλά, Μαρία Προϊστάκη.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος: Πειραιώς 206 – Ταύρος, τηλ.: 210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here