Ατομική περιουσία αξίας 167 δις ευρώ χάσαμε οι Ελληνες, τη περίοδο της κρίσης

Ατομική περιουσία που προσεγγίζει το σημερινό ΑΕΠ, έχασαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse ,η οποία αναδημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Συγκεκριμένα, η καθαρή περιουσία των Ελλήνων ανήλθε στα 856 δισ. ευρώ το 2016, έναντι 1,023 τρισ. ευρώ το 2009(μείωση 167 δις ευρώ), λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τρέχουσα αξία της παραμένει άνω των επιπέδων της προ-ευρώ εποχής (683 δισ. ευρώ το 2000).

 Όπως σχολιάζει ο  ΣΕΒ το είδος του αναπτυξιακού προτύπου που ακολούθησε η χώρα την περίοδο πριν από την κρίση, διευκόλυνε τη συσσώρευση περιουσίας, μέσω του υπερδανεισμού του δημοσίου και της μεγάλης παραοικονομίας και φοροδιαφυγής. Εν ολίγοις, η παραγωγή εισοδήματος στηρίχθηκε σε μεγάλα δημοσιονομικά – καταναλωτικά ελλείμματα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό.

 

Τα χρήματα όμως, πήγαιναν με πελατειακή λογική στην κατανάλωση και την αναίτια μεγέθυνση του κράτους και όχι στις επενδύσεις και δεν υπήρχαν πλεονάσματα για να εξυπηρετηθούν τα χρέη. Ήταν, λοιπόν, απαραίτητο να μειωθούν οι ανισορροπίες και η αύξηση των εισοδημάτων να στηρίζεται σε δικές μας αποταμιεύσεις, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος.

Επομένως, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, σήμερα πληρώνουμε το στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο του παρελθόντος. «Αυτό που δεν φαίνεται στα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων και δεν προβάλλεται επαρκώς, είναι τα τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος που θα συνεχίσουν να απορροφούν σημαντικούς πόρους και στο μέλλον, θέτοντας περιορισμούς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εάν δεν αντιμετωπισθούν» προστίθεται.

«Μπορεί, λοιπόν, στην περίοδο της επίπλαστης ευημερίας να αυξήθηκε σημαντικά η περιουσία των νοικοκυριών, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό, θέτει σήμερα σε δοκιμασία την ικανότητα των νεότερων γενεών να εργάζονται, να αποταμιεύουν και να δημιουργούν οικογένειες στη χώρα μας» καταλήγει ο ΣΕΒ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here