Ατμοκίνητοι οι Πτολεμαίοι;

«Άραγε είχαν ατμοκίνητη υδραντλία οι Πτολεμαίοι;». Απάντηση σε αυτό το  ερώτημα θα δώσουν  στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του Megaron Plus με άξονες την Ιστορία και την Επιστήμη, οι καθηγητές Μιχάλης Τιβέριος και Θεοδόσης Π. Τάσιος. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το οποίο θα πρέπει να προμηθευτεί δελτία προτεραιότητας. Η διανομή τους θα ξεκινήσει στις 17.30.
Ο καθηγητής Μιχ. Τιβέριος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, θα αναφερθεί στους μεγάλους μαθηματικούς και μηχανικούς της πτολεμαϊκής Αλεξάνδρειας. Επίσης, θα σχολιάσει το ότι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς τους το γνωρίζουμε σήμερα στα αραβικά, χάρη στις μεταφράσεις που έκαναν άραβες λόγιοι, κυρίως από τον 8ο έως τον 10ο αιώνα π.Χ.. Τέλος, θα συζητήσει το σωζόμενο ποσοστό των αρχαίων κειμένων των σχετικών με την αρχαία Τεχνολογία, σε σχέση με τη συνολική παραγωγή των κειμένων αυτών.
Ο καθηγητής Θ. Π. Τάσιος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και επίτιμος διδάκτωρ έξι πανεπιστημίων θα υπενθυμίσει στο κοινό ότι οι Πτολεμαίοι δεν διέθεταν βεβαίως τέτοιαν αντλία – διαφορετικά η βιομηχανική επανάσταση ίσως να είχε ξεκινήσει 2.000 χρόνια νωρίτερα! Ωστόσο φαίνεται ότι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους όλα τα μηχανολογικά στοιχεία που συνθέτουν έναν τέτοιο τύπο αντλίας ήσαν γνωστά στους έλληνες μηχανικούς Κτησίβιον, Φίλωνα τον Βυζάντιον και Ήρωνα τον Αλεξανδρέα.
Ο ομιλητής θα παρουσιάσει στο κοινό τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας τα οποία περιγράφουν τα εν λόγω μηχανολογικά στοιχεία και θα επιδείξει τις αντίστοιχες μηχανές, μέσα στις οποίες τα στοιχεία αυτά λειτουργούσαν. Κατόπιν, θα συνθέσει απλώς τα στοιχεία αυτά (χωρίς καμία μεταβολή τους), ώστε να προκύψει μια ατμοκίνητη υδραντλία, αποδεικνύοντας έτσι ότι η κατασκευή της ήταν όντως εφικτή τον καιρό των Πτολεμαίων.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα προβληθεί και εικονοκινητική ταινία (animation video) με όλα τα παραπάνω μηχανολογικά στοιχεία και με την τελική ατμοκίνητη αντλία να αντλεί και να ανεβάζει νερό. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής.
Ο κ. Τιβέριος γεννήθηκε στη Χώρα της Άνδρου το 1947. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ιδρύματος το 1976. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης ως υπότροφος του Alexander von Humboldt Stiftung. Από το 1975 ως το 2014, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε παίρνοντας τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή, δίδασκε στη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, διηύθυνε ανασκαφές στους αρχαίους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στη σημερινή Σίνδο και στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης. Το 2011 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στην έδρα Αρχαιολογίας [Κεραμική]. Ήταν μέλος της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ.ά. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών και ιδρυμάτων, όπως της Academia Scientiarum et Artium Europaea και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, ενώ το 1999 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βέρνης.
Ο κ. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου της Ιταλίας, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν της Κίνας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει χρηματίσει πρόεδρος διεθνών επιστημονικών ενώσεων, εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 τού απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από τη Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) Ζυρίχη.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here