Ατελείωτη τραγωδία στη σεισμόπληκτη Κεντρική Ιταλία- Στους 278 οι νεκροί, 365 τραυματίες, 215 ανασύρθηκαν από τα ερείπια

ΦΩΤΟ: ΑΡ

Σε τουλάχιστον 278 έχει ανέλθει ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στην κεντρική Ιταλία από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα εκατοντάδες ερείπια συνεχίζονται ασταμάτητα για τυχόν ανεύρεση επιζώντων. Παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και νοσηλεία σε τουλάχιστον 365 τραυματίες ενώ ζωντανοί από τα ερείπια έχουν ανασυρθεί έως τώρα 215 άτομα.

Αγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων καθώς πολλοί επισκέπτονται τα συγκεκριμένα χωριά στα τέλη Αυγούστου.

Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο χωριό Αματρίτσε, όπου οι νεκροί είναι τουλάχιστον 193 σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Η μάχη των σωστικών συνεργείων γίνεται πάντως υπό τον φόβο των μετασεισμών που συνεχίζονται. Μετασεισμική δόνηση έριξε ετοιμόρροπα κτίρια στο Αματρίτσε. Ο πιο πρόσφατος ισχυρός μετασεισμός ήταν 4,7 βαθμών το πρωί της Παρασκευής.

Οι πρώτες κηδείες θυμάτων θα γίνουν το Σάββατο, ημέρα για την οποία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στην Ιταλία. Στην κηδεία, που θα γίνει στην Αρκουάτα ντε Τρόντο, θα παραστεί ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και θα την τελέσει ο επίσκοπος της περιοχής.

Αλληλεγγύη

Οι Ιταλοί ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για δωρεά αίματος στους τραυματίες και ουρές σχηματίζονται σε νοσοκομεία κυρίως της κεντρικής Ιταλίας.

Σε όλες τις περιοχές επίσης, πολίτες μαζεύουν τρόφιμα και προμήθειες -από πάνες μέχρι κουβέρτες- για τους κατοίκους των περιοχών κοντά στο επίκεντρο που πέρασαν άλλη μία νύχτα είτε στα κέντρα που έχουν στηθεί είτε στο δρόμο.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι ανάλγητοι. Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στο Αματρίτσε έναν 45χρονο, που πιθανότατα δεν είναι από την περιοχή (είχε πάνω του εισιτήριο από τη Νάπολη), την ώρα που προσπαθούσε να λεηλατήσει ένα από τα αρκετά σπίτια στην πόλη που έχουν εγκαταλειφθεί.

Υποσχέσεις για κρατική βοήθεια 50 εκ. ευρώ

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας 50 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες περιοχές και πάγωμα φόρων για τους σεισμόπληκτους, ενώ -μετά τις επικρίσεις για την έλλειψη «αντισεισμικής κουλτούρας» στην κατασκευή κτιρίων- προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι τα σπίτια που χτίζονται θα τηρούν τις προδιαγραφές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here