Ασόβαρος και εκτός λογικής ο Καμμένος, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ- Είχε αποκαλέσει «ηλίθιες» τις δηλώσεις Ερντογάν

Με ειρωνικό και προκλητικό τρόπο απάντησε η Τουρκία  στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ηλίθιες τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη συνθήκη της Λωζάννης.

Η αλήθεια είναι ότι ο έλληνας υπουργός με τη φράση του, που δεν συνάδει με την αξιοπιστία και την στιβαρότητα του ρόλου του, έδωσε αφορμή και πάτημα στους Τούρκους. Για να είμαστε ειλικρινείς, ο υπουργός Αμυνας δεν είναι για να μιλάει υβριστικά και να συμπεριφέρεται δήθεν τσαμπουκαλίδικα στον αντίπαλο αλλά για να επιτελεί έργο έχοντας επίγνωση του ρόλου του αλλά και των πολύ σοβαρότερων ζητημάτων που διακυβεύονται στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει πως ο Πάνος Καμμένος δεν έχει  ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης βάσει της κοινής λογικής.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Επιστρέφουμε στον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας τους χαρακτηρισμούς που έκανε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής, την 1η Δεκεμβρίου. »

Η οργάνωση ΕΟΚΑ, η οποία έχει εμπλακεί σε πράξεις τρομοκρατίας στην Κύπρο, έχει καταστρέψει τις όποιες συνεταιριστικές προσπάθειες έγιναν μεταξύ των δύο χωρών. Καλούμε τον Υπουργό Εθνικής άμυνας, κ. Καμμένο για άλλη μια φορά, να συμμορφωθεί με ευθύνη και σοβαρότητα, και να απέχει από παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες από τώρα και στο εξής».

Από το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης, στην Ήπειρο την Πέμπτη, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «από ‘κει και πέρα, θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα».

Δηλώσεις με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έκανε όμως και σήμερα ο Πάνος Καμμένος ο οποίος είπε «Δεν μας τρομάζουν οι απειλές, δεν μας τρομάζουν οι προκλήσεις. Αν καταργηθεί Λωζάνη, μπορούμε να επιστρέψουμε στην Συνθήκη των Σεβρών».
Το Υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησε τη φράση, «επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς του πίσω σε αυτόν».

Η δήλωση που έκανε σχετικά με το θέμα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς που έκανε προς τον προέδρο της Δημοκρατίας, στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον οποίο γνωρίζουμε ότι δεν έχει την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής.

Η οργάνωση ΕΟΚΑ, η οποία έχει εμπλακεί σε πράξεις τρομοκρατίας στην Κύπρο, έχει καταστρέψει τις όποιες συνεταιριστικές προσπάθειες έγιναν μεταξύ των δύο χωρών. Καλούμε τον Υπουργό Εθνικής άμυνας, κ. Καμμένο για άλλη μια φορά, να συμμορφωθεί με ευθύνη και σοβαρότητα, και να απέχει από παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες από τώρα και στο εξής».

Οσον αφορά στην ΕΟΚΑ οι Τουρκοι πρεπει να αναφέρονται στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός  Άμυνας στις 28 Νοεμβρίου για τους βετεράνους της ΕΟΚΑ με την ευκαιρία της απονομής της Διαμνημόνευσης του Αστέρα Αξίας και Τιμής στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959, στο Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και στους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, για τη συμβολή τους στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Οργάνωσης.

Στην εκεί ομιλία του είπε μεταξύ άλλων  ότι σημαντικός στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι «να αναδείξουμε μορφές και πρωταγωνιστές, να τιμήσουμε τους εν ζωή ήρωες μας αλλά και αυτούς που έφυγαν, προβάλλοντας το έργο τους, μέσω του οποίου προβάλλονται και οι αρετές αλλά και οι δυνάμεις του Γένους. Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τις αδικίες της Ιστορίας – και αυτό αφορά και τον αγώνα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Θα αποδοθούν όλες οι πρέπουσες τιμές, έστω και μετά από τόσα χρόνια. Γιατί το οφείλουμε στους ήρωες. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Κυπριακό Ελληνισμό, που συνεχίζει ακόμα να αγωνίζεται για την απελευθέρωση κατεχομένων εδαφών και για την αποκατάσταση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταπατεί βάναυσα εδώ και χρόνια ο τουρκικός Αττίλας. Το εθνικό και ανθρώπινο μήνυμα της ΕΟΚΑ, είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η συλλογικότητα, που είναι οι φάροι που πρέπει να μας καθοδηγούν και στη σημερινή εποχή. Μας υποδεικνύουν το δρόμο που πρέπει και σήμερα να ακολουθήσουμε: Το δρόμο του καθήκοντος, της συστράτευσης για την επίτευξη των κοινών στόχων. Μπορούν να γίνουν η πυξίδα μας για το μέλλον. »

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

Η συνθήκη των Σεβρων (Αύγουστο του 1920)  προέβλεπε μεταξύ αλλων ότι παραχωρούνταν στην Ελλάδα η Ίμβρος και η Τένεδος, η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακομα οτι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει τοτε ο Βενιζέλος.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου-Τιτόνι. Η Ιταλία παραχωρούσε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, και η Βρετανία θα  έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα.

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά ορίζονταν ως αποστρατιωτικοποιηένες ζώνες και θεωρούντνα διεθνής περιοχή, ενώ οι Σύμμαχο έπαιρναν   τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Τέλος με τη συνθήκη των Σεβρών καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

Δυστυχώς η  επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε από κανένα συμμαχικό κοινοβούλιο (ούτε από το ελληνικό), καθώς μετά την επαναφορά του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου στον ελληνικό θρόνο, διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ποτέ δεν τον αναγνώρισαν ως αρχηγό του ελληνικού κράτους.

Η ΕΣΣΔ έκανε ξεχωριστή συνθήκη με τους Οθωμανούς και όταν επικράτησαν στην Τουρκία  οι Νεότουρκοι, και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, οι σύμμαχοι υπέγραψαν το 1923  νέα συνθήκη ειρήνης (τη Συνθήκη της Λωζάνης με πολύ ευνοϊκότερους για την Τουρκία όρους

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] 25 replies 55 retweets 85 σημάνσεις «Μου αρέσει» Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αντιδράσει χτες στις δηλώσεις Καμμένου και μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here