Ασφαλιστικό: Η συνάντηση Κατρούγκαλου-θεσμών και οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για την εθνική σύνταξη

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(N. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου συναντήθηκε επί 3 ώρες το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό. Οι δανειστές, παρά την πρωτοφανή λαική κινητοποίηση κατά του ασφαλιστικού και τη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων πολιτών, δεν φαίνεται να πτοήθηκαν. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις, απέρριψαν αρκετές από τις βασικές αρχές του κυβερνητικού σχεδίου, γεγονός που δημιουργεί νέα προβλήματα στη κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, τα θέματα που αμφισβητούν ανοικτά οι θεσμοί είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης ενώ θέτουν ζήτημα εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγησή της. Ζητούν επίσης να μην δίνεται με τη συμπλήρωση 15ετίας αλλά περισσότερων χρόνων ασφάλισης, όπως τα 20 έτη.

Κατρούγκαλος: Σκληρή διαπραγμάτευση

Μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλής των δανειστών ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ήταν μια ιδιαιτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, προωθήσαμε δικά μας ζητήματα καθώς είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα».

«Το έκαναν το πρωί της Πέμπτης και επ’ αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ’ άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου για το Ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Εχουμε διάλογο με την κοινωνία και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν γνώμη για όλα τα ανοιχτά θέματα.

»Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές» ανέφερε.

Αυτό σημαίνει ότι η αντιπρόταση τους για το ασφαλιστικό, είναι εκ των πραγμάτων πολύ πιο σκληρή και παραπέμπει ευθέως σε νέες, άμεσες περικοπές κύριων συντάξεων παρά την κατηγορηματική άρνηση του έλληνα υπουργού.

Το εύλογο ερώτημα είναι τώρα τη στάση θα κρατήσουν απέναντι στις επίμονες και παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και τι θεωρούν ως Κόκκινη γραμμή τους.

Πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των θεσμών και ιδίως την κ Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να διαφωνεί σε μια σειρά μέτρων του σχεδίου. Τα κυριότερα απ αυτά που αλλοιώνουν πλήρως το χαρακτήρα του αν γίνουν δεκτά, αφορούν το ύψος της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές ζητούν την περικοπή της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ και τη χορήγηση της με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης εκφράζουν την διαφωνία τους στην αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές, θα πρέπει να αναζητηθεί με νέες περικοπές συντάξεων!

Λόγω της κρισιμότητας των συζητήσεων, στη συνάντηση παραβρίσκονται και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Για την καλύτερη προετοιμασία του ραντεβού της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα το Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα.

Στις 15:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την κοινωνική στέγαση και μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 18:00, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.

Δύσκολη και μαραθώνια ήταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη.

Οι δύο υπουργοί πέρασαν εννέα δύσκολες ώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες να είναι εκρηκτικό, καθώς το κουαρτέτο δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης για τους δημοσιονομικούς στόχους και το ασφαλιστικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here