Ασφαλιστικό: Μπρος «θεσμοί» και πίσω…»τρόικα»

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Μετά το δημόσιο χρέος, η «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού απειλεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία

Πόσο και γιατί εκτοξεύονται από το 2016 οι δαπάνες για την χορήγηση των συντάξεων

Είτε η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, είτε όχι, το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και, κατ΄ επέκταση, για την κοινωνία, μετά τον «εφιάλτη» του δημόσιου χρέους, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος. Η «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού από το 2016 και μετά θα ανοίξει ακόμη περισσότερο, επιδεινώνοντας τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα – «λαιμητόμος» των συντάξεων τα οποία λήφθηκαν τη μνημονιακή περίοδο 2010 – 2014 απέτυχαν παταγωδώς.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να πιάσει την «καυτή πατάτα» και να λύσει ένα «γόρδιο δεσμό» δεκαετιών τη στιγμή που η χώρα, από οικονομικής άποψης, βρίσκεται στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων 50 ετών.

Ειδικά από το 2016 και μετά, όπως έχει αναφέρει ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ) και ομότιμος καθηγητής του Παντείου, Σάββας Ρομπόλης, το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα περνά σε μια εποχή ακόμη μεγαλύτερης κρίσης. Από του χρόνου τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν 950 εκατ. ευρώ επιπλέον επιχορήγηση. Το 2017 θα απαιτηθούν 1,8 δισ. ευρώ περισσότερο, το 2019 περίπου 2,4 δισ. ευρώ παραπάνω και μέχρι το 2023 θα χρειαστούν 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον.

Οι επιπλέον ανάγκες θα προκύψουν από το γεγονός ότι στην υπό εξέταση χρονική περίοδο θα αρχίσει το φαινόμενο του λεγόμενου «babe boom», δηλαδή της «εξόδου» προς τη συνταξιοδότηση ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που γεννήθηκαν την πενταετία 1960 – 1965 (υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γεννήσεων την περίοδο εκείνη έφτασε στα 770.000 άτομα).

Σημειώνεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι για τις ανάγκες κάλυψης των χορηγούμενων συντάξεων θα απαιτηθούν περίπου 23,2 δισ. ευρώ με το ταμειακό ισοζύγιο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης να εκτιμάται στο – 1,18 δισ. ευρώ.

Φυσικά, το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα (παρά το «κούρεμα» 40% έως 50% που έγινε στις συντάξεις και τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας στα 67 έτη -62 για πρόωρη συνταξιοδότηση- τις οποίες προώθησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με τη σταθερή στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα παραμένει μια ενεργή «βόμβα», αποδεικνύει ότι τα μέτρα – «λαιμητόμος» των προηγούμενων 5 ετών, σε συνδυασμό με τη «θανάσιμη» συρρίκνωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του PSI, απέτυχαν παταγωδώς. Στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης συνέβαλαν, φυσικά, και η αύξηση της ανεργίας στο επίπεδο του 26%, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών και τη διόγκωση της «μαύρης εργασίας» με αμοιβές της τάξης των 200 και 300 ευρώ το μήνα.

Εφόσον, λοιπόν, η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση καταλήξει επιτυχώς και η κυβέρνηση πάρει την απαιτούμενη «ανάσα» για να ασκήσει τα καθήκοντα της από τον Ιούλιο και μετά, η μοναδική διέξοδος στη βάση της διατήρησης των αρχών αλληλεγγύης των γενεών φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια συνολική ανατροπή των υπαρχόντων δομών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εάν οι εταίροι – δανειστές δεν επιτρέψουν μια λύση προς την κατεύθυνση αυτή, τότε στο προσκήνιο, ενδεχομένως με μια άλλη κυβέρνηση, θα επανέλθει η συνέχιση της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων της περιόδου 2010 – 2014 οι οποίοι, μέσω των «ρητρών θανάτου», οδηγούν σε κύριες συντάξεις των 360 ευρώ, με τις επικουρικές να οδηγούνται σε οριστική «εξόντωση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here