Ασφαλιστικό: Η ενημέρωση Κατρούγκαλου, οι επιλογές της κυβέρνησης και οι βουλές θεσμών και Βερολίνου

 

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Με την κυβέρνηση να επιχειρεί μετά τη μείωση της κοινοβουλευτικής της δύναμης, να κερδίσει χρόνο σε σχέση με τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί βάσει του 3ου μνημονίου να πραγματοποιήσει στο ασφαλιστικό περικόπτοντας δραστικά τις κρατικές δαπάνες, οι πληροφορίες ενισχύουν την εκτίμηση ότι, «κουαρτέτου θέλοντος και Βερολίνου επιτρέποντος», οι επιλογές για το Μέγαρο Μαξίμου και τους αρμόδιους υπουργούς είναι δύο: είτε να προχωρήσουν μέσα στον επόμενο μήνα μόνο στις μειώσεις (της τάξης των 700 εκατ. ευρώ) οι οποίες προβλέπονται για το 2016, και να αφήσουν τη σαρωτική μεταρρύθμιση για την Άνοιξη, είτε να οδηγηθούν σε συνολική διευθέτηση του θέματος, μέσα από μια διαδικασία «εθνικού διαλόγου» μέχρι τις αρχές της Άνοιξης και με τους συσχετισμούς εντός Βουλής να το επιτρέπουν.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναλυτική και επίσημη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ μετά την ενημέρωση που παρείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, τόσο ως προς την πολιτική αντιμετώπιση του θέματος όσο και σε σχέση με τις συνταγές που θα επιλεγούν για να μεταρρυθμιστεί και να γίνει «βιώσιμο». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ οι οποίες αναπαράχθηκαν από τα ΜΜΕ, στη συνάντηση της Τρίτης, στα κομματικά στελέχη δόθηκαν ορισμένοι άξονες οι οποίοι περιλαμβάνουν:

* Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης» που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.

* Στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

* Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

* Καθιέρωση ενιαίων κανόνων για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης, στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ διέψευδαν ότι τα σημεία αυτά περιλαμβάνονταν στην ενημέρωση που τους έγινε από τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Πετρόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε οι άξονες αυτοί έχουν βάση, είτε όχι, δεδομένο αποτελεί ότι ο χρόνος «μετρά» για την κυβέρνηση αντίστροφα και οι επιλογές περιορίζονται ανάμεσα στον 3ο μνημόνιο και το «νόμο Λοβέρδου» του 2010 (δημιουργία εθνικής και αναλογικής σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης στο 54% με 35 έτη ασφάλισης) από τη μια πλευρά και από την άλλη στις προτάσεις του πρόσφατου πορίσματος της Επιτροπής «Σοφών» (καθιέρωση υπέρ – κεφαλαιοποιητικού συστήματος και νοητούς ατομικούς «κουμπαράδες»).

Εξίσου σημαντικό δεδομένο αποτελεί ότι βάσει του 3ου μνημονίου, μόνο για το 2016 και 2017, από το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης θα πρέπει να περικοπούν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ (περίπου 700 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο και το υπόλοιπο αμέσως μετά) χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εκτέλεσης των αποφάσεων τις οποίες εξέδωσαν τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις που έγιναν από το 2012 και μετά.

Όπως προκύπτει και από το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, ακόμη και αν οι δανειστές – εταίροι αποδεχθούν να αυξηθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα η εργοδοτική εισφορά, οι επικουρικές, τα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ πολύ δύσκολα θα αποφύγουν ένα ακόμη «κούρεμα» ενώ σημαντικές πιθανότητες να «συρρικνωθούν» περαιτέρω έχουν οι κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Ο «χρόνος» ήδη «μετρά αντίστροφα» και η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει τις προθέσεις της το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here