Ο ενισχυμένος στρατιωτικά Ασαντ και η δύσκολη επόμενη μέρα στη ματωμένη Συρία

 

Ελάχιστα διατεθειμένος να δεχθεί τις λύσεις που προτείνουν οι Δυτικές χώρες για μετάβαση της εξουσίας του, φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters στο Κάιρο, θα πραγματοποιηθούν νέες διερευνητικές συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο την επόμενη βδομάδα σε σχέση με το μέλλον του στη νέα Συρία.

Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ το καθεστώς του οποίου έχει δυναμωθεί από την στρατιωτική υποστήριξη που του παρέχουν Ρωσία και Ιράν, μετά και τις τελευταίας νίκες του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών του ISIS, αισθάνεται ακόμα πιο ισχυρός, γεγονός που δυσχεραίνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες όσον αφορά την επόμενη μέρα στη Συρία.

Πολλοί θεωρούν πάντως δεδομένο ότι ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν διατίθεται να παραδώσει την θέση του μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι προεδρικές εκλογές  τον επόμενο χρόνο.

Αλλά πολλοί αμφισβητούν και το κατά πόσο οι δυτικοί σύμμαχοι επιδιώκουν στη παρούσα φάση μιά άμεση ανατροπή του Ασαντ καθώς αυτό θα επιτάχυνε το χάος και θα ευνούσε τους τζιχαντιστές.  Ανώτερο στέλεχος του συνασπισμού, κοντά σε πηγές  της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει πως: « Οι Δυτικοί μας εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να ανατραπεί ο Άσαντ στην παρούσα φάση καθώς πιστεύουν ότι θα αναλάβουν την κυριαρχία οι Ισλαμιστές»

Ηδη ο Συριακός στρατός ανακατέλαβε την Παλμύρα από τους τζιχαντιστές και την πόλη Κουαριτάιν, με τη βοήθεια ρωσικών στρατιωτικών και ετοιμάζεται να προσχωρήσει ανατολικά, διεμβολίζοντας το ισλαμικό Κράτος με στόχο να φτάσει στο αποκλεισμένο Ντεϊρ Εζόρ.

Ωστόσο μόλις προχθές, μέλη του ISIS, έκαναν αιφνισδιαστική επίθεση στα περίχωρα τηυ Δαμασκού κοντά στη πόλη Ντουμαίρ παίρνοντας μαζί τους ως ομήρους 300 εργάτες του εργοστασίου τσιμέντου που λετιυουργούσε στη περιοχή.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here