Ασκήσεις γεωπολιτικής: Αντιπροσφορά για τον ρωσικό αγωγό ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Εξηγήσεις έδωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στους αμερικανούς συνομιλητές του, για τα θέματα του νόμου που επιτρέπει την υπό όρους αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατασκευή του αγωγού του φυσικού αερίου.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ ο κ. Κοτζιάς δεχόταν συνεχώς ερωτήσεις για τα θέματα αυτά, τόσο από τους αμερικανούς αξιωματούχους όσο και από δημοσιογράφους.

Η περίπτωση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ,  γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία που έχει η υπόθεση της ενέργειας αλλά και ο αμερικανικο-ρωσικός ανταγωνισμός γύρω από αυτό το θέμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους του ΑP, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως  όπως του είπε  ομολόγός του Τζων Κέρι«οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά» για τον αγωγό της Gazprom» και ότι «ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Άμος Χοχστάιν θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα για συνομιλίες».

Οσον αφορά την πρόταση της Ρωσίας για αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη 10ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, μαζί με μία προκαταβολή από τα ενδεχόμενα κέρδη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Gazprom μάς έκανε μια πολύ καλή προσφορά».
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Gazprom «ως οικονομική και όχι πολιτική απόφαση» και πρόσθεσε ότι η Gazprom μας έκανε μια καλή προσφορά. «Τι μπορώ να πω στο λαό μας ότι επιτρέπετε στην Τουρκία να φέρει αγωγό από τη Gazprom στα σύνορά μας, αλλά εγώ είμαι τόσο αντι-Ρώσος που δεν θέλω να το κάνω;», ειπε ο κ. Κοτζιάς.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της Gazprom στην Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ανταγωνισμού απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια.

Σχετικά με τον Σάββα Ξηρό ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι για να υπαχθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό μ «βραχιόλι», η αίτησή του πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από ελληνικό δικαστήριο.

Οπως  εξήγησε, ο  νέος νόμος ψηφίσθηκε μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκαζαν την Ελλάδα  επειδή δεν είχε επιβάλει άλλες μορφές κράτησης σε φυλακισμένους με αναπηρία 80%, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κρατούμενος είναι τυφλός και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με αναπηρία 98%.

Τέλος  για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συμβιβασθεί και ότι «κανείς δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here