Ασαντ: Ο στρατός του Ερντογάν πολεμά στη Συρία, στηρίζει ανοικτά τους τρομοκράτες

Επίθεση στο Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Ο τουρκικός στρατός, που δεν είναι τουρκικός, αλλά είναι ο στρατός του Ερντογάν, πολεμά τώρα στη Συρία. Ο τουρκικός λαός δεν είναι κατά της Συρίας, δεν είναι εχθρικός προς της Συρία. Οι σχέσεις μας θα είναι φιλικές εάν δεν παρεμβαίνει ο Ερντογάν» είπε ο σύρος πρόεδρος ιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, ο Τούρκος ομόλογός του στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες επειδή τους επιτρέπει να περνούν στο έδαφος της Τουρκίας.

«Κατ’ αρχήν, στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες. Τους επιτρέπει να μπαίνουν στο τουρκικό έδαφος, να κάνουν ελιγμούς με άρματα. Αυτό δεν αφορά μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, τους χρηματοδοτεί μέσω της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και, φυσικά, μέσω της ίδιας της Τουρκίας. Εμπορεύεται πετρέλαιο που έχει κλαπεί από το Ισλαμικό Κράτος ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει επιθέσεις με το πυροβολικό εναντίον του συριακού στρατού όταν μετακινείται κοντά στα σύνορα, για να στηρίξει τους τρομοκράτες» είπε ο Άσαντ.

Η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία, «καταπάτησαν όλες τις δυνατές κόκκινες γραμμές, πιθανότατα από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου» στη Συρία, συνέχισε.

«Ό,τι έχουν κάνει από την αρχή (του πολέμου) μπορεί να θεωρηθεί επίθεση. Επίθεση με την πολιτική ή τη στρατιωτική σημασία της —το να παρέχουν όπλα στους τρομοκράτες— ή ευθεία επίθεση, με τη χρήση πυροβολικού και άλλων στρατιωτικών παραβιάσεων» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο συριακός λαός εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει κάθε ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση.

«Σήμερα, ο πόλεμος εναντίον του Ερντογάν και εναντίον της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας πόλεμος εναντίον των τρομοκρατών» σημείωσε.

Παράλληλα, ο σύρος πρόεδρος δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο πως είναι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, αν ο συριακός λαός το επιθυμεί.
Ο Άσαντ είπε ότι η εκλογή προέδρου με άμεση ψηφοφορία είναι καλύτερη από ό,τι μέσω του Κοινοβουλίου.

Σημείωσε πως είναι έτοιμος να δεχθεί όποιους μαχητές είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία στη χώρα.

Είπε, επίσης, πως μια ανάπτυξη κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία θα ήταν παράλογη και αδύνατη.

«Δεν είναι ρεαλιστική επειδή τέτοιες δυνάμεις, κατά κανόνα, δρουν στη βάση διεθνών συμφωνιών» δήλωσε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο.

Ο Άσαντ είπε πως ο συριακός λαός δεν θέλει να φύγει το ρωσικό απόσπασμα από τη χώρα είτε τώρα είτε στο μέλλον.

Πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here