Ασάνζ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα Panama Papers: Δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες. Υπάρχει φόβος

Ο ιδρυτής των WikiLeaks -της οργάνωσης που έφερε στη δημοσιότητα τους διαλόγους των στελεχών του ΔΝΤ το Σάββατο- Τζούλιαν Ασάνζ  συμμετείχε (μέσω Skype) σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τίτλο «Ένα εναλλακτικό τοπίο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τα Panama papers είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες διότι υπάρχει φόβος. Όπως είπε, οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν «νομοθετικά παραθυράκια» και η δημοσίευση πληροφοριών μπορεί να επιφέρει υπέρογκα κόστη για τους πληροφοριοδότες.

Σχολίασε επίσης ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ευεργετήσει την επικοινωνία, η οποία ξεφεύγει σταδιακά από τα παραδοσιακά μέσα και τους ολιγάρχες και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων όπως ο Σύριζα και οι Podemos.

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, που προήδρευσε στο πάνελ συζήτησης, αν μετά από όλα όσα έχει υποστεί για τις αποκαλύψεις των wikileaks και έπειτα από τον μακρόχρονο εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αν αξίζει το τίμημα, ο Τζούλιαν Ασάνζ απάντησε ότι «εάν πιστεύεις σε κάτι που έχει καθολική αξία, τότε αξίζει.»

«Η μεταμόρφωση του κόσμου της ενημέρωσης και το τέλος της έντυπης δημοσιογραφίας προς όφελος του διαδικτύου, έχουν συνέπειες που ακόμα δεν μπορούμε να τις αξιολογήσουμε και τις υποτιμούμε» δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Κούρτσιο Μαλτέζε υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελευθεροτυπίας για την Ευρώπη.

Η τουρκάλα δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίσας Haberdar, Σεζίν Ονάι Γκόκσεν, είπε ότι το ίντερνετ είναι αυτή τη στιγμή το βασικό μέσο πληροφόρησης για το 88% του αστικού πληθυσμού της Τουρκίας και χαρακτήρισε τα κυβερνητικά ΜΜΕ «γενετικά τροποποιημένα μέσα» γιατί ισχυρίζονται ότι είναι δημοσιογράφοι ενώ στην πραγματικότητα κάνουν δημόσιες σχέσεις για την κυβέρνηση, δίχως ψήγματα αλήθειας, φοβερό κιτρινισμό και κηρύγματα μίσους.

Ο ιταλός δημοσιογράφος, πρόεδρος του European media Initiative και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας πολιτών για την πολυφωνία της ενημέρωσης,Τζιοβάνι Μελόλι, έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες έχει μειωθεί από το 2015 και μετά, από 1300 σε 900. Επεσήμανε δε την ανάγκη να ξεκινήσει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο μια συζήτηση για μια δημόσια τηλεόραση που δε θα υπόκειται στις απαιτήσεις της αγοράς.

Δημόσια επιδότηση για την ποιοτική ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, με τη συμβολή και του Ευρωκοινοβουλίου, πρότεινε ο ιταλός δημοσιογράφος Γκαντ Λέρνερ. ενώ ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της ισπανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, Eldiario.es, Ιγνάθιο Εσκολάρ, περιέγραψε την κρίση της δημοσιογραφίας στην Ισπανία, όπου από το 2008 έως το 2015 δώδεκα χιλιάδες δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους και οι πωλήσεις των εφημερίδων έπεσαν κατά 40%.

Παρόντες ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here