Αρχιεπίσκοπος υπέρ «Θρησκείας, Πατρίδας, Οικογένειας», κατά κυβέρνησης και κομμάτων-Φίλης: Θα προχωρήσει ο διαχωρισμός

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και τα πολιτικά κόμματα εν γένει, εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,  εκφράζοντας την άποψη μήπως θα πρέπει να στηρίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα.

Σε ομιλία του από τη Λιβαδειά, τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Ιερώνυμος, στα απόνερα της κρίσης με τα θρησκευτικά,  εμφανίσθηκε ως «ταλιμπάν» υπερασπιζόμενος μια νέα εκδοχή του Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Έριξε ευθείες βολές κατά της κυβερνητικής πολιτικής, διεκδικώντας κι αυτός ένα σαφή παρεμβατικό λόγο στα της κοσμικής εξουσίας, με λάβαρο την Εκκλησία και την επιρροή που ασκεί ακόμη.

Οπως φαίνεται, ο Αρχιεπίσκοπος απεμπολεί τον πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό του λόγο, για χάρη της διατήρησης των προνομίων της αναχρονιστικής, λεόντειας σχέσης που  εξακολουθεί να συνδέει την ελληνική Εκκλησία με την ελληνική πολιτεία, αντί να τάσσεται υπέρ του  «τα του Κάισαρος τω Κάισαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος με την Εκκλησία για το περιεχόμενο του νέου μαθήματος των θρησκευτικών θα γίνει, ωστόσο θα προσχωρήσει και ο διαχωρισμός της Εκκλησίας με το Κράτος.  Αυτό που αναζητείται είναι ο τρόπος και τα βήματα που θα οδηγήσουν με νηφάλιο και συναινετικό, αν γίνεται τρόπο, σ΄αυτή την θεμελιώδη υποχρέωση αστικής ενηλικίωσης της ελληνικής δημοκρατίας.

Ενα πρώτο βήμα, είναι η ασφαλώς η συνταγματική αναθεώρηση, αναδιατύπωση του άρθρου για την επικρατούσα θρησκεία αλλά και η επιβολή υποχρεωτικών πολιτικών ορκωμοσιών σε όλα τα επίπεδα της θεσμικής λειτουργίας, Βουλή, κυβέρνηση, Προεδρία Δημοκρατίας.

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά πως «μπορεί να πουλήσατε ή να πουλάτε τους θησαυρούς της Ελλάδας μας, να δίνουμε τα τρένα μας, να δίνουμε τα λιμάνια μας, αλλά την πατρίδα μας και την ορθοδοξία μας, δεν θα σας την παραδώσουμε».

Αναφερόμενος στη κρίση, πρόσθεσε ότι «είναι μία δύσκολη εποχή και όλοι οι άνθρωποι μαστίζονται σε όλους τους κλάδους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, ποια οικογένειά θέλουμε, πώς θέλουμε τα παιδιά μας, πώς θέλουμε να ζήσουμε αύριο, ποιο όραμα θα έχουμε». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Ήρθε η εποχή που θα πρέπει να αναρωτηθούμε. Μήπως δεν πρέπει να στηρίζουμε τα κόμματα, αλλά τα πρόσωπα;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό, καλώντας τους Έλληνες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, των οποίων η πατρίδα βομβαρδίζεται δίχως δική τους ευθύνη, γιατί όπως διευκρίνησε, είναι φιλοξενούμενοι εδώ, δεν ήρθαν με τη θέλησή τους και πρέπει να τους φροντίσουμε μέχρι να γυρίσουν την πατρίδα τους.

Είναι απαράδεκτο αυτοί που έβαλαν τη σφραγίδα να βομβαρδιστεί η πατρίδα τους να υψώνουν τείχη και να τους εμποδίζουν συσσωρεύοντας τους εδώ στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, τόνισε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here