Αρχή Προστασίας: Ναι στην πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων

Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επικυρώνει το άνοιγμα 2.500 φακέλων πολιτικών φρονημάτων που επί δεκαετίες φυλάσσονταν στα αρχεία υπηρεσιών του υπουργείου (πρώην Δημόσιας Τάξης, νυν Προστασίας του Πολίτη).

Αφορμή αποτέλεσε η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών  Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Οπως υπογραμμίζει η Αρχή στην υπ΄αριθμ. 4/2016 γνωμοδότησή της, επιτρέπει την πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων, στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν  ιδιαίτερο ρόλο στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου και ενεπλάκησαν σε σημαντικές δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως την μεταπολίτευση (1974).

Αντίθετα αποκλείει την πρόσβαση (μερικά ή ολικά) στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων εφόσον ανακύπτουν  λόγοι εθνικής ασφαλείας ή για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Για την πρόσβαση τρίτων (ιστορικών ερευνητών, δημοσιογράφων, κ.λπ. στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων προσώπων τα οποία είναι εν ζωή, απαιτείται  η χορήγηση σχετικής άδειας από την Αρχή.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here