Αρνούνται οι «εταίροι» μας να στείλουν ακόμα και υπαλλήλους στα ελληνικά hot spot -«φοβώνται», λένε

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού εντύπου «Spiegel»  χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνουνται να στείλουν εξειδικευμένους υπαλλήλους για να συνδράμουν την Ελλάδα στο θέμα της εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου των προσφύγων, επικαλούμενες «τα υπερπλήρη καταλύματα και την επιθετική συμπεριφορά των προσφύγων».

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας όμως προβλέπει την ενίσχυση των ελληνικών αρχών και το επιχείρημα ότι… φοβώνται να στείλουν υπαλλήλους είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πρόσφυγες είναι εξοργισμένοι επειδή ακριβώς δεν υπάρχει προσωπικό ώστε να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις τους.

Το γερμανικο περιοδικό αναφέρει ότι πρόκειται για έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η τοποθέτηση αυτή  «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, στους Έλληνες υπαλλήλους, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η ΕΕ επιθυμεί μεν να επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρόσφυγες που απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η διαδικασία δεν προχωρεί, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και υποστηρικτικών μηχανισμών.

Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλληλοι να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. Ακόμα και οι λιγοστοί υπάλληλοι στις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου δεν ειναι όλοι ειδικοί και συχνά αναζητούν κάποιον που να κατέχει το θέμα καλύτερα, καθυστερώντας την εξεταση των αιτημάτων ασύλου.

Αυτό έχει σαν αποτελεσμα τη συμφόρηση και την αγανάκτηση μεταναστών και προσφύγων

Επίσης είναι γνωστό ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα ελληνικά νησιά δεν αποσυμφορίζονται με τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτικη Ελλάδα, ειναι ότι αν η κυβέρνηση προβεί σε αυτή την ενέργεια, οι δουλέμποροι από τη Μικρά Ασία θα εκλαβουν την κινηση ότι «ανοιγει ο δρόμος για την Ευρώπη» και θα προκληθεί νέα μαζική εισροή προσφύγων

Ο φόβος των υπαλλήλων βέβαια είναι κυρίως προσχηματικός και ουσιαστικά γίνεται με ανακουφιση αποδεκτός από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες  θέλουν να «τρενάρει» η κατάσταση στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο -όσοι δικαιουνται ασύλου πρέπει και να παίρνουν το δρόμο για την χώρα που θα τους αποδεχτεί….δηλαδή για εκείνες τις χώρες που οι μισές δεν δέχονται ούτε έναν και οι άλλες δηλώνουν ότι δέχονται, αλλά τους παίρνουν με το σταγονόμετρο

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here