Αργυρώ Πιπίνη: «Ένα σπίτι διηγείται την ιστορία του»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα σπίτι… Mια ιστορία για τη συνέχεια της ζωής των πραγμάτων και των ανθρώπων, όπως αλλάζουν οι εποχές, μια ιστορία για τη βοήθεια μιας γενιάς προς την επόμενη, για τις δεύτερες ευκαιρίες. «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…» της Αργυρώς Πιπίνη, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, Εκδόσεις Πατάκη, 2016

-Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… τι περιλαμβάνει το νέο σου βιβλίο;

Είναι η ιστορία ενός σπιτιού. Ένα σπίτι διηγείται την ιστορία του όπως περνούν τα χρόνια, όπως αλλάζουν οι εποχές. Εκεί κρύβονται τα καλοκαίρια, οι χειμώνες, η άνοιξη, το φθινόπωρο, εκεί οι ευχές και οι αποχαιρετισμοί, εκεί σε περιμένουν παιχνίδια, φιλιά, φιλίες, εκεί το γέλιο και το κλάμα. Αν ανοίξεις την πόρτα κι ακούσουν ξανά οι τοίχοι ανθρώπινα βήματα και φωνές, τότε όσα κρύβει μέσα του το σπίτι θα ζωντανέψουν, κι έτσι θα βρει στέγη και η δική σου ζωή.

-Πώς προέκυψε το θέμα για τη συνέχεια της ζωής των πραγμάτων;

Και τα άψυχα έχουν ζωή, και τα άψυχα νιώθουν, και τα άψυχα ζουν πιο πολύ από τους ανθρώπους…

Τα σπίτια αν δεν γκρεμιστούν από βομβαρδισμό / αν δεν καούν, δεν πέσουν από σεισμό / κρατάνε περισσότερο από τους ανθρώπους. / Όμως τα σπίτια όσο κι αν κρατήσουν / μένουν βουβά αν δεν υπάρχουν επιζώντες για να μαρτυρήσουν,  γράφει σ’ ένα ποίημα του που αγαπώ ο Τίτος Πατρίκιος.

-Σε μια εποχή που μάλλον οι συνέχειες χαλαρώνουν ή καταργούνται…

Ξορκίζω τη θλίψη που προκάλεσε η διάψευση των ελπίδων, η ακύρωση των ονείρων, η παντελής έλλειψη σταθερότητας κρατώντας το χέρι των φίλων μου, βοηθώντας, διαβάζοντας, γράφοντας.

-Μιλάς για μια δεύτερη ευκαιρία…

Οι άνθρωποι αξίζουν και δεύτερη και τρίτη και πολλές ευκαιρίες. Κάτι, ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται πια κάποιοι άνθρωποι, είναι αναγκαίο σε κάποιους άλλους. Σε μια εποχή που η ζωή μερικών ανθρώπων κυλάει μέσα στη σφαίρα της αβεβαιότητας, που το σπίτι για κάποιους, ακόμα κι αν είναι προσωρινό, αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο, πρέπει, ναι πρέπει, να μιλάμε για δεύτερες ευκαιρίες.

-Σε επηρέασε η οικονομική μας πραγματικότητα, θέλησες να την αποτυπώσεις κάπου;

Η οικονομική πραγματικότητα επηρέασε την καθημερινότητά μου αλλά η απόγνωση δίπλα μου, γύρω μου, η διάψευση των ελπίδων, η στωική, σιωπηλή καρτερικότητα που δείχνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι αυτά που με τσάκισαν.

-Η Ίρις Σαμαρτζή απέδωσε έξοχα την εικαστική εναλλαγή των εποχών…

Και την εσωτερική αλλαγή που σηματοδοτεί στη ζωή των ηρώων αυτή η εναλλαγή καθώς οι ημέρες περνάνε για τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι. Οι ζωγραφιές της Ίριδας είναι ένα σταθερό ‘ναι’ στη χαρά της ζωής, στη δύναμη του ονείρου.

Πρωτίστως τι ξορκίζει με τη συγγραφή βιβλίων ο συγγραφέας;

Τους φόβους, τους εφιάλτες του;

Άλλες ανάγκες καλύπτει ένας συγγραφέας γράφοντας, άλλες κάποιος άλλος. Ανάλογα με τη χρονική στιγμή είναι διαφορετικές και οι ανάγκες. Δική μου επιθυμία είναι η προσπάθεια να τακτοποιήσω την τρικυμία μέσα μου, η επιθυμία να ησυχάσουν όλες αυτές οι φωνές που ακούω γύρω μου. Και η ανάγκη να κρατήσω όσα χάνονται.

-Μεταφράστρια και αναγνώστρια, το δίπτυχο του καλού συγγραφέα;

Όχι, απαραίτητα. Έχω πολλές ταυτότητες. Όλοι είμαστε πολλές οντότητες. Είναι ένας δρόμος, πολύ σωστός δρόμος η ανάγνωση. Η μετάφραση πάλι αποτελεί μια ‘άλλη’ γραφή, η μετάφραση με έχει ξεφοβίσει. Η επιλογή του θέματος, η επιλογή φόρμας των συγγραφέων που αγαπώ και διαβάζω τα έργα τους είναι έμπνευση, οδηγός πορείας, οδηγός ζωής.

-Διαπιστώνετε εκδοτικές ατολμίες;

Ήταν, είναι, τόσο δυνατό το κύμα των αλλαγών στην κοινωνία που έχει επηρεάσει την εκδοτική παραγωγή με εμφανώς καλά αποτελέσματα. Κυκλοφορούν βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, βιβλία με ανατρεπτικό χιούμορ, βιβλία που πραγματεύονται ‘δύσκολα’ θέματα, βιβλία με ευφάνταστη, τολμηρή εικονογράφηση και ιδιαίτερη γραφιστική προσέγγιση, βιβλία που μερικά χρόνια πριν δε συναντούσαμε συχνά στα βιβλιοπωλεία. Το εκδοτικό φάσμα έχει σαφώς διευρυνθεί. Θα μου άρεσε, βέβαια, να εκδίδονται όσα γράφουν οι συγγραφείς την εποχή που τα γράφουν κι όχι μετά από καιρό, αλλά να υπάρχουν και αυστηρότερα κριτήρια από εμάς τους συγγραφείς πριν υποβάλουμε κάποιο κείμενό μας προς έκδοση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here