Απώλεια: Εφυγε ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Aκούραστος υπηρέτης της τέχνης ως την τελευταία στιγμή, ο ακαδημαικός και ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», Παναγιώτης Τέτσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ύστερα από μακρά κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο.

Με ιδιαίτερη θέρμη αποτύπωσε στο έργο του, ζωηρές, ζωντανές εικόνες τόσο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Υδρας όσο και της αγαπημένης του Σίφνου.

tetsis ydra

rsz_ergo_tetsi

tetsis

Προσπάθησε επίσης να αποδώσει την χρωματική φρεσκάδα των λουλουδιών και αποτύπωσε με τον μοναδικό δικό του τρόπο την καθημερινότητα μέσα από τη «Λαϊκή Αγορά» του.

tetsis laiki agora

tetsiw laiki agora 2

 

Γεννημένος στην Ύδρα το 1925 ο Παναγιώτης Τέτσης, ήταν μόλις 14 ετών όταν πρόσεξε τη δουλειά του ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης καθώς εντυπωσιάστηκε από τον ρηξικέλευθο τρόπο με τον οποίο είχε ζωγραφίσει τα Σπίτια της Υδρας. Και έτσι απέκτησε έναν πολύτιμο φύλακα –άγγελο, ενώ γρήγορα τον ίδιο ρόλο ανέλαβαν τόσο ο Νίκος Χατζηκυριάκος –Γκίκας όσο και ο Ανδρέας Εμπειρίκος.

rsz_tetsis

Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής δοκίμασε τις δυνάμεις του στην Νομική και αφού γρήγορα διαπίστωσε ότι δεν τον ενδιέφερε, γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλό του τον Κωνσταντίνο Παρθένη.

Τα μέσα της δεκαετίας του ’50 σπούδασε με υποτροφία στο Παρίσι. Από το 1957 εγκαταστάθηκε στο ατελιέ του στην οδό Ξενοκράτους, όπου περνούσε ατέλειωτες ώρες πολλές καθημερινά για να φιλοτεχνήσει τα έργα που φιλοξενηθηκαν σε 90 και πλέον ατομικές του εκθέσεις.

Η Λαική Αγορά είναι το πλέον εμβληματικό και γνωστό έργο του. Πρόκειται για μια σύνθεση που ξεπερνά σε μήκος τα 50μ. γεμάτη κίνηση και χρώμα, έναν ύμνο στην καθημερινότητα όσων συνέβαιναν κάθε Παρασκευή έξω από την πόρτα του.

Δεύτερο αγαπημένο του στέκι η Σχολή Καλών Τεχνών στην οποία άρχισε να διδάσκει από το 1976 έως το 1991. Από το εργαστήριό του πέρασαν πολλοί από τους σημερινούς καταξιωμένους ζωγράφους κι εκείνος παρά τις τιμές και την αναγνώριση θεωρούσε ότι δεν υπάρχει καλύτερη φιλοφρόνηση από το να τον αποκαλούν «δάσκαλο», αν και ήταν ο ίδιος που τους παρότρυνε να κάνουν κάτι που θεωρούσε δύσκολο: να αποτινάξουν τον δάσκαλό τους και να βρουν τον δρόμο τους.

Εχει προσφέρει στην Εθνική Πινακοθήκη 210 έργα του, αλλά και το δικαίωμα το 20% εξ αυτών να μπορούν να πωληθούν ώστε να αγοραστούν έργα συναδέλφων του, τα οποία λείπουν από τις συλλογές του μουσείου, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα, οπότε του απονεμήθηκε το νεοσύστατο βραβείο εικαστικών τεχνών «Γιάννης Μόραλης» από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας του δεν του επέτρεψε να παραστεί στην τελετή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here