Από το 2018 θα διασφαλίζεται η προστασία δεδομένων στο διαδίκτυο

Επειτα από τέσσερα χρόνια συζητήσεων, η Ευρωπαική Ενωση αποφάσισε τη μεταρύθμιση των κανονισμών στο σημαντικό ζήτημα  της προστασίας δεδομένων στο διαδίκτυο.
Μετά από μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων, εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ευρωκοινοβουλίου και κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά τον κανονισμό περί προστασίας δεδομένων στο διαδίκτυο.

Η νέα διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2018. Σύμφωνα με αυτήν, όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο όπως Google και Facebook θα πρέπει να έχουν ρητή συγκατάθεση των χρηστών για τη χρήση των δεδομένων τους.

Οι νέοι κανονισμοί δεν θα ισχύουν μόνο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και για εκείνες που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις παραβαίνουν τους κανονισμούς μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους μέχρι και 4% του τζίρου τους.

Κοινή νομοθεσία σε όλη την ΕΕ

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι κανονισμοί θα εφαρμόζονται ανεξαιρέτως σε όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι δεν θα μπορούν πλέον να δημιουργούνται χώρες «παράδεισοι» χρήσης δεδομένων για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Οι κανονισμοί του 1995 θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ξεπερασμένοι και υλοποιούνταν σε κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο.

Πηγή: Deutsche Welle

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here