Αποχαιρετισμός Ομπάμα με εγκώμιο δημοκρατίας και δάκρυα για την Μισέλ

 

Σε ένα κατάμεστο ακροατήριο και σε κλίμα συγκίνησης ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής, το Σικάγο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του με ένα «ευχαριστώ» προς τον αμερικανικό λαό λέγοντας πως «οι συνομιλίες με τους πολίτες τον κράτησαν ειλικρινή, εμπνευσμένο και με τη δύναμη να συνεχίσει».

«Με κάνατε καλύτερο πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, επισημαίνοντας πως «όταν συνέρχονται οι απλοί άνθρωποι, η αλλαγή γίνεται.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικαίωμα στο ατομικό όνειρο και συγχρόνως τη συνεργασία για το ευρύτερο καλό της κοινωνίας.

«Η δημοκρατία απαιτεί δουλειά, μερικές φορές κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω», είπε, προσθέτοντας ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από έναν ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο σε έναν άλλο», είναι αξία της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα επιτεύγματα της θητείας του και τη σημασία της δημοκρατίας, προτού καλέσει τους αμερικανούς πολίτες να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας και το Σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας ενάντια στην τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση σχέσεων με την Κούβα.

Αναφερόμενος σε ορισμένες από τις προκλήσεις με τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών προηγούμενων γενεών στη χώρα και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και την ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τη σύζυγό του Μισέλ, και το προσωπικό του, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν μαζί του στο Σικάγο.

Μάλιστα δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, σκουπίζοντας με ένα χαρτομάντιλο τα δάκρυα του, όταν αναφέρθηκε, ενώπιον περίπου 18.000 ατόμων, στις θυσίες που έκανε η σύζυγός του, αλλά και στο γεγονός ότι οι κόρες του πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως μικρά κορίτσια και αποχωρούν ως νεαρές γυναίκες.

Επλεξε μάλιστα το εγκώμιο της Μισέλ Ομπάμα λέγοντας ότι έφερε εις πέρας τον ρόλο της «με χάρη, στιλ και καλή αίσθηση του χιούμορ, κάνοντας τον Λευκό Οίκο ένα μέρος που ανήκει σε όλους».

 

«Τα τελευταία 25 χρόνια ήσουν όχι μόνο η σύζυγος και μητέρα των παιδιών μου αλλά και η καλύτερη μου φίλη. Εκανες εμένα προσωπικά αλλά και τη χώρα υπερήφανους», πρόσθεσε.

Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, το σχόλιο του για την επικείμενη αλλαγή σε δέκα ημέρες προκάλεσε την αντίδραση του παρευρισκόμενου πλήθους που φώναζε «όχι, όχι, όχι» καλώντας τον απερχόμενο πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία για τέσσερα ακόμα χρόνια. Ο Ομπάμα αρκέστηκε να χαμογελάσει λέγοντας πως «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» και ότι «μια από τις σημαντικότερες αξίες των ΗΠΑ είναι η ειρηνική μετάβαση από τον έναν πρόεδρο στον επόμενο».

Έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως έκαναν πριν από οκτώ χρόνια».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here