Απορρίπτουν το ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς, ζητούν διάλογο εξ αρχής

Ομόφωνα, «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο», απορρίπτουν  οι επιστημονικούς φορείς της χώρας το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας. Οι φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο σχέδιο και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση. 

Καλούν και όλους τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, με αφετηρία τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).

Σε κοινή συνάντηση  τη Δευτέρα στα γραφεία του ΔΣΑ ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο Πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.

¨Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά. η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ).

«Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των ‘γκρίζων’ ζωνών της οικονομίας» υποστηρίζουν οι επιστημονικούς φορείς.

Οι φορείς μιλούν επίθσης για κατάσταση «οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Την Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους, στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΤΕΕ, οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here