Αποκλιμάκωση της έντασης ζητούν ΝΑΤΟ και ΟΗΕ από Ρωσία-Τουρκία

Εκκληση σε Τουρκία και Ρωσία, να δράσουν με σύνεση και να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τουρκικό αίτημα. Επείγοντα μέτρα κατευνασμού της έντασης ζητά και ο Γ.Η του ΟΗΕ και αναγγέλλει ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν

ΝΑΤΟ: Σοβαρή η κατάσταση, να γίνουν επαφές Τουρκίας-Ρωσίας

Σύμφωνα με κ. Στόλτενμπεργκ, η κατάσταση είναι σοβαρή, οι ενδείξεις χωρών του ΝΑΤΟ στηρίζουν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων  αλλά το ΝΑΤΟ επιθυμεί να ανανεωθούν οι επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής  δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.  Αντίθετα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο σημείωσε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τουρκικές Αρχές».

ΓΓ του ΟΗΕ: Να υπάρξει αξιόπιστη έρευνα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε την Τρίτη να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις».

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις (υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη) και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Τι ανέφερε η Τουρκία στον ΟΗΕ

Η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε ένα «αγνώστου ταυτότητας» αεροσκάφος το οποίο όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της παραβίασε τον εναέριο χώρο της.

Σε επιστολή του που απηύθυνε προς το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ,  αναφέρει ότι δύο αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο το πρωί της Τρίτης και προειδοποιήθηκαν δέκα φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών να αλλάξουν πορεία.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τσεβίκ τα δύο αεροσκάφη πέταξαν κατόπιν πάνω από ένα μίλι (1,6 χλμ.) εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη.

«Μετά την παραβίαση το πρώτο αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το δεύτερο αεροσκάφος εβλήθη ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή» προσθέτει ο Τσεβίκ στην επιστολή του, σύμφωνα με το  πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Τσεβίκ διεμήνυσε στην επιστολή του ότι η Άγκυρα «δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της και των συνόρων της».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here