Αποζημίωση 450.000 ευρώ στον Κύπριο φοιτητή για την υπόθεση ζαρντινιέρα

 

Τον δικαστικό επίλογο μιας από τις πιο γνωστές υποθέσεις αστυνομικής βίας, την υπόθεση ζαρντινιέρα, που αρχικά επιχειρήθηκε να κουκουλωθεί, έγραψε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο επικύρωσε αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ στον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, την οποία πρέπει να του καταβάλει το Δημόσιο για τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του«Έθνους της Κυριακής», το Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) αναγνώρισε την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ότι του συνέβη.

11-3--3-thumb-large

Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.

Η αποζημίωση προσδιορίστηκε στα 300.000 ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τις450.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009.

Η υπόθεση ζαρντινιέρα

Η περίπτωση του Κύπριου φοιτητή αναφέρθηκε σε επίσημη έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ολα άρχισαν στις 17 Νοέμβρη 2006 ο 24χρονος τότε Αυγουστίνος Δημητρίου πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, με πολιτικά, μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Ένστολοι παρακολουθούν το συμβάν χωρίς να επεμβαίνουν.

00000000

 Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε το φοιτητή.Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε γραπτή αναφορά.

Οι άνθρωποι με τα πολιτικά τους εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί και να μάθουν τα ονόματα και των ένστολων αστυνομικών και αυτών που φορούσαν πολιτικά και σκουφιά, αλλά απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους.

Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν. Έπειτα, οι καθηγητές ζήτησαν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν, πράξη που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει. Τον Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 05.00 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ότι δεν χτύπησαν τον νεαρό αλλά ότι εκείνος χτύπησε καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα. Μάλιστα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε κάνει λόγο για «παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία της Αστυνομίας». Για «επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και ψυχραιμία» είχε κάνει λόγο ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας. 

Υπάρχει όμως βίντεο από το συμβάν που είναι αδιάψευστο. Μεταδίδεται δυο ημέρες μετά από όλα τα κανάλια. Ο 24χρονος ζητά από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν φωνάζοντας και ζητώντας βοήθεια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here