Αποζημίωση μαμούθ θα ζητήσουν από ΗΛΕΚΤΩΡ οι δήμοι Πάφου, Λάρνακας

Ποσό 50 εκατ. ευρώ σχεδιάζουν να ζητήσουν ως αποζημίωση από την εταιρεία Ηλέκτωρ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας, αφοί Καλλιτσάντση) οι δήμοι της Πάφου και της Λάρνακας για την υπόθεση με τις υπερτιμολογήσεις στη διαχείριση των απορριμάτων των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κοσίτης (Λάρνακα).

Για την υπόθεση εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και του γενικού διευθυντή της Ηλέκτωρ Γιάννη Κοκότση, ο οποίος παρουσιάστηκε στην Κύπρο και ανακρίθηκε από τις αστυνομικές αρχές.

Λίγες ημέρες μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο, μετά τις καταγγελίες για λειτουργία κυκλώματος που υπερχρέωνε τις τοπικές αρχές, ο γενικός διευθυντής Γιάννης Κοκότσης της ΗΛΕΚΤΩΡ (ανήκει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η οποία εμπλέκεται στο έργο του ΧΥΤΑ, παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην Κύπρο και ανακρίνεται από τις αστυνομικές αρχές που διέταξαν οκταήμερη κράτησή του. Ο ίδιος δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς που διερευνώνται εναντίον του.

Ο γενικός διευθυντής της ΗΛΕΚΤΩΡ  αντιμετωπίζεται ως ύποπτος για την πιθανή τέλεση βαριών αδικημάτων, όπως της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος , συνωμοσία προς καταδολίευση, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής, κλοπής από δημόσιο λειτουργό , αδικήματα διαφθοράς που ορίζονται από τον νόμο που κυρώνει την σύμβαση του Σ.Ε. για την ποινικοποίηση της διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από Αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και το αδίκημα της περί συγκάλυψης έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες πράξεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, που ανακρίνονται για την ίδια υπόθεση, είναι ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης και ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος εκτίει 6ετή ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ), καθώς και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του δήμου Πάφου, Δημήτρης Πατσαλίδης, ο οποίος τελεί ήδη υπό κράτηση και επανασυνελήφθη. Συνελήφθησαν επίσης ο Μιχάλης Πάντης, επιβλέπων τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης και τρεις κρατικοί λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, που αποτελούν την Επιτροπή Προσφορών.

Σύμφωνα με μαρτυρία που έχει κατατεθεί στην αστυνομία, οι δήμοι και οι κοινότητες πλήρωναν από 28 έως 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που εναπόθεταν στον ΧΥΤΑ Πάφου, ενώ το πραγματικό κόστος για την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, ο οποίος προΐσταται της ανακριτικής ομάδας, τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2008-2015 στην Επαρχία Πάφου και Λευκωσία. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και πως για την ολοκλήρωσή του αναμένεται να ληφθούν ακόμη 75 περίπου καταθέσεις από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο και αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Ηλέκτωρ, υπαλλήλους του ΧΥΤΑ, το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, το ΔΣ του ΧΥΤΑ και άλλα πρόσωπα.

Ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας είπε πως σε γραπτή κατάθεση που λήφθηκε, αναφέρεται ότι η μονάδα του ΧΥΤΑ Πάφου τυγχάνει διαχείρισης από το 2005, με δεκαετές συμβόλαιο, από την ιδιωτική εταιρεία Ηλέκτωρ, το οποίο έχει λήξει στις 14.7.2015. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ανέφερε στο δικαστήριο, διαχειρίζεται τη μονάδα μέχρι και την 1/3/2016, αφού της έχει δοθεί από το συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου εξάμηνη παράταση συμβολαίου μέχρι και 14.1.2016. Για το διάστημα, σημείωσε, από 15.1.2016 μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε συμβόλαιο.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως με βάση τη μαρτυρία που εξασφάλισε η αστυνομία, ο τέως δήμαρχος Πάφου και τέως πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου, Σ. Βέργας, και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου «είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας».

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα αποφασίστηκε να μην πληρώνονται τα τιμολόγια που ο Δήμος Πάφου οφείλει προς τον οργανισμό του ΧΥΤΑ αφού διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στις οποίες καλούνταν να πληρώσουν οι δήμοι και οι κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την ιδιωτική εταιρεία Ηλέκτωρ κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ Πάφου, τη στιγμή που -σύμφωνα με τη μαρτυρία- το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ τον τόνο.

Σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ, το οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει η ΗΛΕΚΤΩΡ για το ποσό του 1.700.000 ευρώ, ένας εκ των υπόπτων ανέφερε ότι «έγινε απευθείας ανάθεση στην πιο πάνω εταιρεία χωρίς διαγωνισμό. Η επέκταση στοίχισε στην εταιρεία γύρω στις 600.000 με 700.000 ευρώ και το καθαρό κέρδος που αποκόμισε η εταιρεία ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ».

Πηγή: Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here